Experten: Så vinner du över mardrömsväxten parkslide

Uppdaterad
Publicerad

De som drabbats har beskrivit växten som en alien som inte går att ha ihjäl. Hör experten Jörgen Wissmans bästa tips för att bekämpa den invasiva växten.

Jörgen Wissman är forskare på centrum för biologisk mångfald. I Aktuellt delar han med sig av några tips för den som drabbats av parkslide.

– Om man ska göra någon åtgärd, så ska man göra den ordentligt. Det är ingen ide att göra något halvhjärtat för då kan den sprida sig ännu mer.

Det finns ju de som kämpar och kämpar men inte lyckas. Vad gör de för fel?

– Den här växten har ett väldigt djupt rotsystem, den kan lagra näring och använda den under en väldigt lång tid. Den kan skjuta långa stänglar till och med under och förbi hus på andra sidan, säger Jörgen Wissman.

”Kan bli ekonomiskt problem”

Om man är rädd att få det här, vad ska man tänka på?

– Det man absolut inte ska göra är att börja gräva och sedan lägga avfallet någon annanstans, då kan det sprida sig dit. Man ska antingen lägga det i kommunens containrar för invasiva arter eller i brännbart.

Om de tar över och om man inte kommer åt dem, vad kan hända?

– Det är både ett problem ekonomiskt om man har den här på sin tomt. Då kan det i framtiden bli ett problem att sälja ett hus eller en tomt, säger Jörgen Wissman.

Hör Jörgen Wissman berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.