Foto: TT

Experten: Så klarar du ekonomin efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Utlandsresor, restaurangbesök och nöjesparker. Efter semestern kan det lätt eka tomt i sparbössan. Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket, tipsar om hur du får ekonomin på fötter efter sommaren.

– Kan du sälja någonting? Man kanske har garderoben full av kläder man inte behöver.

– Det är nog inte så ovanligt att man har handlat lite mer än man hade tänkt sig. Det är bra att man blir medveten och tänker till lite vad har pengarna gått till, säger Margareta Lindberg.

Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket, menar att det är viktigt att man tar tag i ekonomin redan innan semestern så att man har pengar att röra sig med.

– Det handlar ju om att planera helt enkelt. Att ha en budget framför sig så att du vet hur mycket pengar du faktiskt kan använda, säger Margareta Lindberg.

LÄS MER: Så ska unga lära sig använda sina slantar

Så gör du när det är krävt

Men om budgeten spricker, eller man inte planerat innan, finns det saker att göra när det börjar bli kärvt.

– Inför hösten kan du göra lite mer matlådor, du kanske kan cykla istället för att köpa busskort. Göra lite mera gratissaker. Vill du gå på någon festival kanske du kan anmäla dig som frivillig så får du se konserterna ändå, säger Margareta Lindberg.

Ett annat tips är att fråga sig vad man kan vara utan som man kanske kan sälja.

– Man kanske har garderoben full av kläder man inte behöver.

Margareta Lindberg tipsar också om att det finns flera olika mobilappar som hjälper en att spara och att hålla koll på sina utgifter.

LÄS MER: Så hanterar du jobbångesten efter semestern

Akta sig för lån

– Det man ska passa sig för att köpa på kredit och inte ta lån för art komma ikapp utan göra en förändring så att man skär ner på utgifterna.

Efter sommaren kan man ibland ställa sig frågande till var pengarna tagit vägen. Några vanliga bovar är entréavgifter, matkostnader om man äter ute och glass. Ett annat vanligt problem är abonnemangsavgifter som dras från kontot.

– Du kanske tackar ja för att det bara handlar om 100 kronor per månad, men har du väldigt många sådana blir det lätt mycket pengar, säger Margareta Lindberg.

LÄS MER: Här är svenskarnas semestermåsten

Sök hjälp om du tappat kontrollen

Hur många som har det knapert efter semestern för Konsumentverket ingen statistik över. Men Margareta Lindberg säger att det är vanligt i alla inkomstgrupper att pengarna sinar efter semestern.

– Du har mer utgifter för att du är ledig. Du reser mer och inte har möjlighet att laga i hemmet. Det är inte så ovanligt att man har det kärvt innan nästa lön kommer.

Om man känner att det är svårt att klara sin ekonomi tipsar Margareta Lindberg om att man kan söka sig till sin kommuns skuld- och budgetrådgivare.

– Så att man inte låter det rulla iväg, utan att får hjälp. Det är bättre att söka hjälp i tid istället för att dra på sig massa lån.

– Vi borstar ju tänderna för att undvika problem framöver och så måste vi göra med ekonomin också.

LÄS MER: Jobbet avgörande för din ekonomi 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.