I sommar väntas Sverige lämna pandemin och gå in i nästa fas – endemi. Det säger professor Joakim Dillner. Foto: SVT/TT

Experten: Sverige kan gå från pandemi till endemi i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har pågått i över ett år. Nu kan forskare ana en slutpunkt också i Sverige.  

– Jättelångt kvar till endemisk fas är det nog inte, säger professor Joakim Dillner. 

Sedan den 11 mars 2020 har coronaviruset betecknads som en pandemi av WHO. Nästa steg skulle kunna bli att sjukdomen går in i en endemisk fas - sporadiska utbrott i begränsade delar av befolkningen.   

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, tror att Sverige skulle kunna vara där i juli eller augusti om vaccinationerna håller dagens takt.  

Livet efter vaccinet

– Definitionen på endemi att man inte längre har allmän spridning i befolkningen, då säger erfarenheten från andra länder att det sker vid en ca 60 procent vaccinationstäckning.  

Han hänvisar framförallt till den utveckling som syntes efter att 60 procent av befolkningen i Storbritannien fått sin första dos.  

Enskilda kommuner har nått 60 procent

I enskilda Svenska kommuner är man redan där. I exempelvis Vadstena kommun i Östergötland hade 65,6 % av befolkningen fått sin första spruta vecka 20.  

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska Institutet och medlem i Kungliga vetenskapsakademins expertgrupp för Covid-19, anser att man inte kan prata om en endemisk situation för en enskild kommun i och med att många rör sig utanför sin hemkommun.    

– Det är viktigt att ha ett globalt perspektiv och följa utvecklingen både i Sverige och internationellt, åtminstone året ut. 

Hög smittspridning i Sverige

Kungliga vetenskapsakademien släppte tidigare i veckan en rapport där man bland annat förespråkade fortsatta restriktioner ytterligare en period för att säkerställa låg smittspridning parallellt med vaccineringarna. 

– Vi har bland den högsta smittspridningen i Europa. Så länge vi har det krävs åtgärder som minskar risken att sårbara smittas, säger Gunilla Karlsson Hedestam. 

– Det är framför allt aktiviteter där många personer trängs inomhus som är problematiska.   

Fakta: Exempel på endemi – Polio

Polio, eller barnförlamning, är en sjukdom som idag är i endemisk fas men som var en mycket vanlig under 1900-talets första hälft. I Sverige infördes massvaccination mot sjukdomen 1957 och sedan 1977 har inga inhemska fall rapporterats. Spridningen globalt har också minskat. Men i Pakistan och Afghanistan förekommer fortfarande endemisk spridning. WHO har som mål att utrota sjukdomen till 2023. 

Om det lyckas kommer vaccination inte längre behövas. 

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livet efter vaccinet

Mer i ämnet