– Det är otroligt viktigt och intressant att följa Italien. Är det så att de har sett toppen nu så gör det att vi kommer veta enormt mycket mer om bara en vecka eller två, Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, till Morgonstudion.

Smittskyddsexpert: Vi kommer att få en liknande situation som Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italien har gått om Kina i antalet döda till följd av coronaviruset. Enligt Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, kommer Sverige få en liknande situation som den i Italien.
– Italien är några veckor före oss, säger han i Morgonstudion.

Nära 430 nya dödsfall noterades i Italien under torsdagen. Det innebär att landet har över 3 400 registrerade dödsfall, enligt institutet för civilskydd. Italien har därmed gått om Kina i antalet döda till följd av viruset. Frågan som många ställer sig nu är när utbrottet i landet når sin kulmen.

Genom att följa händelseutvecklingen i Italien kan vi få en indikation på hur utvecklingen kan komma att se ut i Sverige, enligt Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

– Det är otroligt viktigt och intressant att följa Italien. Är det så att de har sett toppen nu så gör det att vi kommer veta enormt mycket mer om bara en vecka eller två, säger han.

”Allt fler indikationer”

Den svenska sjukvården, framförallt i Stockholm, förväntas få en ökning av antalet svårt sjuka patienter i helgen.

– Ingen har egentligen svar på exakt hur många vårdplatser, och framförallt intensivvårdsplatser, som kommer behövas, för det finns fortfarande många okända faktorer. Vi börjar få allt fler indikationer från norra Italien om att det kanske har nått någon slags topp där. Då kommer vi att veta mycket mer, säger Jan Albert.

Sverige ligger några veckor efter Italien, enligt professorn.

– Vi kommer att få en liknande situation som de har haft, det får man räkna med. Det kommer helt klart att bli besvärligt, men det ska klaras av, säger Jan Albert.

Även Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, har tidigare under veckan sagt att Sverige ligger två till fyra veckor efter Italien. Enligt honom kan det innebära att intensivvårdsplatserna i Region Stockholm kan vara slut i mitten av april.

”Ingen som har facit”

Jan Albert tycker att Sverige har hanterat virusutbrottet på ett bra sätt.

– Men det är först i efterhand vi kan jämföra oss med andra länder. Det finns ingen som har facit nu på vad som är rätt eller fel, säger han.

Att forskare och experter har olika uppfattningar om hur viruset ska hanteras kan få negativa konsekvenser, enligt Jan Albert.

– Jag tror absolut att det finns en fara i det. I sådana här lägen tror jag man ska försöka samla sig och visa enighet, även om det finns diskussionspunkter där det finns osäkerhet. Det handlar egentligen inte om att någon vet bättre än någon annan, utan om att det finns många osäkra faktorer i det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.