Jesper Enander, Psykolog och forskare. Foto: David Ivarsson/SVT

Experten tipsar: Så botar du din utseendeångest

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Enander är forskare på Karolinska Institutet och forskar om dysmorfofobi, det vill säga att en person får ångest över en upplevd defekt i utseendet. Här ger han sina bästa tips på hur man kan tackla sin egen upplevda fulhet.

  • Dysmorfofobi, eller BDD som den engelska förkortningen lyder, är en diagnos som drabbar 1-2 procent av Sveriges befolkning.
  • Kännetecken är en stark upptagenhet av upplevda defekter i utseendet, och tvångsliknande handlingar för att försöka dölja dessa defekter.
  • Debut är vanligtvis i tonåren, då något fler män än kvinnor är drabbade. Vid vuxen ålder är det ungefär lika många män som kvinnor som är drabbade.
  • Orsakerna till dysmorfofobi är en blandning av genetik och miljöfaktorer.
  • Den mest effektiva behandlingsmetoden för dysmorfofobi är KBT, men även antidepressiva kan vara hjälpsamt, speciellt om personen också har mycket depressiva besvär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer