Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett viktigt steg närmare, men inte det sista” – Hör Turkietkännaren Paul Levin om utrikesutskottets godkännande av Sveriges Natoansökan. Foto: Christine Olsson/TT

Experten: Tydligt steg i rätt riktning för Sveriges ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets utrikesutskott har godkänt Sveriges Natoansökan. Nu väntar omröstning i parlamentet. Men hur lång tid det kan ta innan ansökan helt ratificeras av Turkiet är oklart.

– Vi ska nog inte ropa hej ännu, säger Turkietexperten Paul Levin.

Den svenska processen för att bli medlem i Nato har pågått i snart 19 månader. Turkiet och Ungern är de enda länderna som ännu inte ratificerat den svenska ansökan, men under tisdagen gav det turkiska utrikesutskottet grönt ljus till ansökan. Frågan ska senare tas upp i parlamentet.

– Det här är ett viktigt steg närmre Sveriges Natomedlemskap. Inte det sista steget, men ett tydligt steg i rätt riktning för Sveriges del, säger Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Sverige och Nato

Ledamöterna i det turkiska utrikesutskottet representerar den politiska uppdelningen i parlamentet, vilket innebär att den majoritet som Natoansökan fick idag även är sannolik i kammaren.

– Men man kan inte vara helt säker. Jag tror att omröstningen i kammaren sker med hemlig omröstning, det innebär att det blir svårt att använda partipiskan, säger Levin.

Turkiet: Ingen brådska med omröstningen

Ledaren för det turkiska utrikesutskottet säger enligt Reuters i ett uttalande att man inte bör förvänta sig en skyndsam votering. I övrigt finns ännu inga indikationer på när ledamöterna kan komma att rösta om det svenska Natomedlemskapet.

När, och om, även parlamentet röstar ja är det sista steget att Turkiets president Erdogan skriver under beslutet. Utrikesutskottets ordförande konstaterade efter beslutet att man inte ska förvänta sig en skyndsam votering.

”Regeringen är luttrad”

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) välkomnar dagens besked men vill inte uttala sig ytterligare förrän det turkiska parlamentet beslutat i frågan. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson är inte förvånad över regeringens försiktighet:

– Man är luttrad. Flera gånger när regeringen trott att saken varit klar har det kommit nya krav från den turkiske presidenten som förhalat frågan ytterligare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har blivit luttrad av den här processen som kantats av motgångar och bakslag.” Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator. Foto: SVT/Hanna Johre / NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet