Enligt rapporten utgör kvinnorna 8,1 procent av de drygt 15 200 personer som finns i polisens och Säpos register. Foto: TT

Oväntat många kvinnor inom den organiserade brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvinnor än man tidigare trott ingår i kriminella nätverk, visar en unik kartläggning som SVT Nyheter tagit del av. Samtidigt anser experter att tjejer som begår brott kommer lättare undan.

– Man ser lite mellan fingrarna när det gäller tjejerna, säger Peter Svensson på avhopparverksamheten Passus.

Unga män är kraftigt överrepresenterade inom organiserad brottslighet, våldsbejakande extremism och fotbollsfirmor. Men kvinnorna finns där – och de är fler än vad man tidigare trott.

– Det finns en större andel kvinnor än vad vi trodde tidigare, speciellt när det kommer till den organiserade brottsligheten, säger Amir Rostami, forskare på Institutet för framtidsstudier.

Rapport om gängkriminella och extremism

Han är ansvarig för rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” som bygger på data från Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Enligt rapporten utgör kvinnorna 8,1 procent av de drygt 15 200 personer som finns i polisens och Säpos register. Flest kvinnor finns inom den autonoma vänstern. Men en oväntat stor andel kvinnor ingår också i kriminella nätverk, mc-gäng och vit makt-miljön.

Förvånar den här siffran dig?

– Inte när det kommer till extremistmiljön. Det som är något förvånande är att det ser ut så här inom den organiserade brottsligheten som mc-gängen exempelvis.

”Förstår inte vidden av kriminaliteten”

Enligt Catherine Gardell, som har ett förflutet i tungt kriminella gängmiljöer, är det vanligt att tjejer får hjälpa till att gömma narkotika och vapen. Inte sällan inleds det hela med en relation.

– Är man tillsammans med en gängmedlem, oavsett position, blir det ett annat sätt att leva. Den här gängmedlemmen äger dig mer eller mindre. Jag tror att många tjejer inte förstår vidden av kriminaliteten kring de här gängen, säger hon.

Catherine Gardell anser samtidigt att kvinnor som begår brott behandlas annorlunda av polisen. Peter Svensson, verksamhetsansvarig för Fryshusets avhopparverksamhet Passus, är av samma åsikt.

– Jag pratade med en polis som sa ”vi har i princip använt en rosa lagbok för de här tjejerna som en schysst grej men vi har nog gjort fel”. Man ser lite mellan fingrarna när det gäller tjejerna. Först nu har det börjat uppmärksammas att de har en delaktighet, säger han.

”Hittar förmildrande omständigheter”

Enligt professor Jerzy Sarnecki, som forskat länge på området, stämmer detta till viss del.

– Man uppmärksammar inte kvinnornas roll på samma sätt då man inte förväntar sig att de ska vara särskilt aktiva.

Han anser dock att det inte rör sig om positiv diskriminering utan om fördomar gentemot kriminella.

– Det är inte är ovanligt att man hittar flera förmildrande omständigheter när det gäller kvinnor. Men det här håller på att förändras, i dag finns det en större medvetenhet om att kvinnor är egna aktörer.

Andel kvinnor inom olika typer av organiserad brottslighet och extremism

Organiserad brottslighet och fotbollsfirmor

Nätverk: 9,6%

Partiella organisationer: 4,7%

Gatugäng: 5,3%

Mc-gäng: 7,1%

Maffia: 4,3%

Fotbollsfirmor: 0,7%

Extremism

Islamistisk: 13,5%

Autonom (vänster): 18,1%

Vit makt: 10,7%

Övriga extremister: 18,5%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapport om gängkriminella och extremism

Mer i ämnet