Experter: Så kan utomstående försöka påverka valet 2022

Publicerad

Människor som blir hindrade från att rösta, falsk information i våra flöden eller att det sker störningar i val-logistiken. Det är några av de saker som kan hända under en eventuell påverkansoperation eller attack när vi går till val. 

– Det handlar om många småsaker som kan påverka världsbilden för väljarna, och inte några enskilt stora cyberattacker, säger David Lindahl it-säkerhetsforskare på FOI. 

Fredrik Blix, universitetlektor i cybersäkerhet på Stockholms universitet, säger att han skulle bli förvånad om Sverige inte blir angripet i någon form. Förberedelser för eventuella påverkansoperationer eller cyberattacker är sämre i dag än för många år sedan, anser han.

– Trots att vi har blivit bättre i dag så är hotet så pass mer omfattande och har avancerat, så vi ligger sämre till. Man måste jämföra det med vad som skulle kunna inträffa och hur digitaliserade vi är. 

Påverkan och falsk information

Hotet om eventuella påverkansoperationer eller attacker kan öka när vi går till val i det försämrade säkerhetspolitiska läget, enligt Fredrik Blix.

– Det som kan hända är desinformation om det man faktiskt ska rösta på. Man kan sprida material eller ändra material för att påverka debattklimatet, opinionen eller människors uppfattningar.

David Lindahl, it-säkerhetsforskare på FOI, menar att ett cyberangrepp, exempelvis datorintrång, kan användas för påverkansoperationer.

– Vi är beroende av datorer och annan utrustning. Däremot är det mesta inte permanent om vi är förberedda. Det handlar om att inte bara ha en backup eller reserver, utan det kan också handla om att ta fram egen information i stället för att lita på det som kommer upp i våra flöden. Då kan vi själva påverka algoritmen.

Störa valorganisationen

David Lindahl menar att det inte är sannolikt med en storskaliga cyberattacker, däremot finns en risk att logistiken kring valet kan påverkas: 

– Då handlar det om att hindra folk från att rösta inom rimlig tid eller förhindra folk från att få sitt röstkort, säger han. 

– Men det är väldigt svårt att säga vilket genomslag detta skulle kunna få. Det handlar om små detaljer som kan få väldigt stora konsekvenser och göra det omöjliga möjligt.

Även Fredrik Blix målar upp ett liknande scenario när det kommer till att störa vallokaler, röstlängder och röstkort.

– Att man går ut med felaktig information eller att man försöker vilseleda människor om vart man ska gå eller sätter upp alternativa hemsidor som låtsas vara valadministrationens hemsida, säger Fredrik Blix.

Se videon ovan när David Lindahl på FOI berättar om tre hot mot det svenska valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.