Flera experter riktar kritik mot Anders Tegnells hantering av virusutbrottet. Foto: TT

Experter kritiserar Anders Tegnell i mejldiskussion

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell är betydligt skarpare än vad som tidigare varit känt. Det framgår av en mejlkonversation mellan en grupp kända forskare och experter som SVT Nyheter tagit del av.

– Det här är blodigt allvar, säger Fredrik Elgh, överläkare och professor till SVT.

Folkhälsomyndigheten har tidigare anklagats för att ha underskattat sars-cov2-viruset och agerat alldeles för senfärdigt.

Nu kan SVT Nyheter berätta att myndigheten, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, får betydligt skarpare kritik bakom kulisserna.

Coronapandemin

SVT Nyheter har tagit del av en mejltråd där flera experter går hårt åt Folkhälsomyndigheten, som bland annat anklagas för att sakna kompetens, förmåga att ta del av internationella rapporter kring viruset och ha brister i medicinsk förmåga.

En av deltagarna är Fredrik Elgh, överläkare och professor vid Umeå universitet på Institutionen för klinisk mikrobiologi, avdelningen för virologi. Han säger att mejltråden består av ett antal personer som länge försökt slå larm men som inte har blivit hörda.

– Jag är djupt oroad över utvecklingen. Jag skulle helst vilja att Stockholm var satt i karantän. Vi är nästan det enda landet i världen som inte tar till allt vi kan för att kväsa infektionen. Det här är blodigt allvar, säger han i en telefonintervju med SVT Nyheter.

”Hur många liv är de beredda att offra”

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet, är också med i tråden. I ett av mejlen ställer han en öppen fråga om Folkhälsomyndighetens prioriteringar:

”Betyder det att detta är en kalkylerad konsekvens som regering och Folkhälsomyndigheten tycker är okej? Hur många liv är de beredda att offra för att inte stänga ner och riskera större effekter på samhällsekonomin?”.

Anders Tegnell tillbakavisar helt att Folkhälsomyndigheten skulle ha tagit någon ekonomisk hänsyn.

– Vi har hela tiden jobbat jättehårt för att vi ska ha så hög kvarstående folkhälsa som möjligt i Sverige. Samhällsekonomin är det andra som räknar på.

När SVT Nyheter når Joacim Rocklöv framhåller han att han gjort ifrågasättandet som just en frågeställning och inte som en anklagelse.

Diskuterar ”stridsplan”

I mejltråden listas också en rad uttalanden som Folkhälsomyndigheten har gjort sedan januari, och som enligt de inblandade ska ha visat sig vara felaktiga. Bland dem:

I mejlet diskuteras också en ”stridsplan” där virologer, infektionsläkare och professorer ska kunna bemöta Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell, som de bitvis kritiserar mycket fränt.

När SVT Nyheter frågar Joacim Rocklöv om språkbruket i mejltråden så säger han att han inte tycker det är lämpligt med en offentlig konflikt i en krissituation, och att detta förklarar skillnaden i tonfall.

SVT har även talat med flera andra deltagare i mejltråden, som uppger att man inte vill gå ut i en öppen konflikt med Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell tillbakavisar kritiken och framhåller att kunskapsläget förändras från dag till dag. Han menar att Folkhälsomyndigheten har god kompetens att ta till sig både forskningsrapporter och nya rön.

– Vi är en myndighet på 500 personer med olika kompetenser. Det finns ingen annan som har en samlad kompetens som ligger på vår nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet