Experter svarar: Strider vaccinpass mot grundlagen?

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinpass har börjat gälla vid tillställningar inomhus med över 100 deltagare. Enligt regeringen ska detta begränsa smittspridning av covid-19. Införandet möter nu stark kritik, och JO har fått in tusentals anmälningar, lika många som de vanligtvis får in på ett år.

”JO får för närvarande in många anmälningar gällande införandet av s.k. vaccinpass”, så skriver JO på sin hemsida när du klickar sig in till deras anmälningsformulär.

JO hade under onsdagen registrerat drygt 9 300 anmälningar som rör vaccinationsbevis, vilket är vad de normalt brukar få in under ett helt år.

Enligt Anders Jansson som är informationsansvarig på JO är mängden anmälningar ovanlig.

– Det påverkar självklart vår organisation. Just nu är fyra föredragande jurister avdelade för att enbart arbeta med att läsa dessa anmälningar.

Uppmanas att anmäla på sociala medier

På sociala medier uppmanar grupper privatpersoner att JO-anmäla de nya covidpassen.

”Om vi ska ha någon chans att få stopp på detta, att vi inte förfaller ännu mer i en diktatur, ska vi göra något nu” skriver en medlem i Facebookgruppen ”Folkets rättigheter i samhället”. En annan skriver: ”Bara början på statens övergrepp.”

Att vaccinbevis är diskriminerande och bryter mot grundlagen är argument som används i anmälningarna säger Nathalie Stenmark, JO-handläggare.

– Båda argumenten förekommer.

Men är vaccinbevis diskriminerande, strider det mot grundlagen? Se juristerna svara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.