Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen och SD har kommit med flera löften om ny kärnkraft – men kommer de uppfyllas? I klippet får du svaret från tre forskare. Foto: SVT

Experterna om Tidöpartiernas kärnkraftslöften: ”Tar betydligt längre tid”

Publicerad

Kärnkraften blev en av valets viktigaste frågor – men kan regeringen och Sverigedemokraterna leva upp till sina löften? Om inte väntar en kalldusch, enligt Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet. Och forskarna är skeptiska till det som utlovats.

När M, KD och L tog över regeringsmakten med stöd av SD efter valet 2022 var det en fråga – utöver lag och ordning – som blev avgörande: kärnkraften.

I rapporten ”Ännu ett kärnkraftsval” konstaterar Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, att kärnkraftsfrågan är en av orsakerna till att Socialdemokraterna förlorade makten.

Men kan regeringen uppfylla sina vallöften?

Forskarna skeptiska till att ny kärnkraft kommer på plats snabbt

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har sagt att det första spadtaget till ny kärnkraft ska tas under mandatperioden (som slutar 2026), vilket forskare på området tror blir svårt (se videon ovan). Vattenfalls skepsis till att bygga nya konventionella reaktorer, den stora kostnaden och avfallshanteringen är tre knäckfrågor.

Att energifrågan blir löst är dock angeläget för regeringen och inte minst för SD, som vill sätta press på de övriga Tidöpartierna – även om SD-politikern Tobias Andersson är skeptisk till att partiets vallöfte om en återstart av Ringhals 1 kan uppfyllas.

– Jag är inte alltför optimistisk till att Ringhals 1 kan återstartas, men jag utgår från att vi får gehör för att vi ska ha ny kärnkraft på plats.

– Om inte tror jag att förutsättningarna för omval är ganska begränsade, säger han i Politikbyrån.

Hur viktig är kärnkraftsfrågan för SD?

– Den är otroligt viktig. Det är min tydliga uppfattning att väljarna utgår från att det kommer att ske investeringar i ny kärnkraftsproduktion under den här mandatperioden. Om det inte blir så tror jag inte att väljarna kommer att lägga sin röst på oss i samma utsträckning 2026.

– Jag är övertygad om att väljarna uppfattade det som att den här regeringen skulle lösa ny kärnkraft och nu undrar man varför det inte har kommunicerats att sådana investeringar är på gång.

I klippet ovan kan du se vad tre forskare säger om Tidöpartiernas kärnkraftslöften. Se mer om kärnkraften i Politikbyrån: Kärnkraftskaoset i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.