Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det dags att överge krislådan? Och varför ska man satsa på att få sömn? Hör experterna berätta hur man kan förbereda sig för krig och kris. Foto: TT/Emma-Sofia Olsson/SVT

Experterna: Så förbereder du dig om krisen kommer

Uppdaterad
Publicerad

Under säkerhetskonferensen Folk och försvar har både politiker och förvaret höjt tonläget om Sveriges säkerhet. Sveriges befolkning uppmanas att vara beredda på både krig- och krissituationer.

Man måste vara beredd på situationer där vardagen inte fungerar som vanligt, oavsett orsak menar Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör på MSB.

– Ett krig kan se ut på många olika sätt, så därför är det många saker man kan behöva tänka på som privatperson, säger hon.

Det kan bland annat handla om cyberattacker som slår ut våra telefoner.

– Man kan ju testa att inte använda telefonen en dag hemma, då kan man upptäcka ganska många brister och kanske lösningar, säger Anna Teljfors.

Hon får medhåll av Anna-Maria Axelsson, förbundsordförande på Sveriges civilförsvarsförbund som också lyfter hygien som en punkt att reflektera över.

– Det är viktigt att inte dra på sig sjukdomar i onödan i sådana situationer, säger hon.

I videon listar de vilka områden man bör se över för att krissäkra sitt hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.