Alliansen ser sin chans till revansch

Publicerad

Alla fyra borgerliga partier backade i förra valet, men Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och Folkpartiets ledare Jan Björklund ser fram emot extravalet med tillförsikt.

De senaste två månaderna har varit en dålig tid för Sverige, sa Göran Hägglund när han och Jan Björklund intervjuades i Gomorron Sverige i morse. De fyra borgerliga partierna kommer även i vår att gå till val som en allians och hoppas att väljarna tänker om.

– Det är klart att efter att ha sett samma personer under en lång tid så kanske man längtar efter något annat. Kanske trodde man på locktonerna från vänstersidan. Nu har man fått en försmak på hur det skulle vara. Svenska folket får en möjlighet att rätta till det som hände i valet i september, sa Göran Hägglund.

Fast det som utlöste det här var Sverigedemokraternas besked, inte regeringens politik.

– Så har det varit, men jag skulle ändå säga att de här två månaderna har varit en dålig tid för Sverige, sa Hägglund.

”Avsikten var inte att vi skulle komma överens”

Jan Björklund kritiserade Stefan Löfvens hantering av budgetkrisen. Statsministerns utsträckta hand var inte allvarligt menad, sa han.

– I de avgörande frågorna, som vi inte kan gå med på, hade han ju låst upp sig med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu är det extra val och det är bara att ställa in sig på det.

De båda partiledarna försvarade sin ovilja att förhandla med regeringen. Enligt Göran Hägglund var inbjudan till förhandlingar levererad i ”hårda ordalag” som ”inte talade för att avsikten var att vi skulle komma överens”. Hade Stefan Löfven avgått och kommit tillbaka utan Miljöpartiet skulle situationen ha varit annorlunda, sa Jan Björklund.

– Möjligheterna till breda politiska kompromisser mellan Alliansen och Socialdemokraterna blir omöjliga när de gör sig beroende av Vänsterpartiet i viktiga frågor. En mycket viktig skillnad jämfört med valet i höstas är att Löfven nu kommer att gå till val med ett tydligt vänsteralternativ. Deras regeringspolitik kommer att vara mycket mer vänsterorienterad och det är en valrörelse som vi naturligtvis ser fram emot med tillförsikt.

Ny alliansledare i januari

Moderaterna är fortfarande utan partiledare sedan Fredrik Reinfeldt lämnade posten efter förra valet. Gruppledaren Anna Kinberg Batra väntas bli vald till partiledare i början av januari och blir då med största sannolikhet Alliansens statsministerkandidat. Att hon väljs så nära inpå extravalet oroar inte Göran Hägglund och Jan Björklund.

– Vi har suttit i regeringen i åtta år. Hon har varit ordförande i finansutskottet. Så det här gänget som går till val från Alliansens sida är ett oerhört rutinerat gäng, jämfört med dem som nu sitter och styr, sa Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet