Extremtorka i många platser i Sverige. Foto: TT och SVT

Extremt torrt på många platser i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Alla ser inte den klarblåa himlen och solens värmande strålar som ett välkommet inslag i vardagen. September månad har varit extremt torr och torkan riskerar att ställa till problem. 

I stora delar av Sverige har det under september kommit betydligt mindre nederbörd än normalt och på flera platser i Sverige har det inte regnat under hela september. Just nu ligger nederbördsnivåerna på mellan noll och tjugo procent av det normala i södra halvan av Sverige samt i delar av Västerbotten. 

– Hittills i september har det varit extremt och vi har haft ett blockerande högtryck sedan i början av månaden,  säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.  

Varma vindar från Afrika

En bidragande orsak till det långvariga högtrycket är orkanen Hermine, som drog fram över Atlanten i mitten och slutet av Augusti. Orkanen påverkade jetströmmarna i atmosfären så att ett högtryck etablerat sig här.   

– En orkan kan alltså påverka så att ett högtryck lägger sig och blockerar de vandrande lågtrycken,säger Pia Hultgren.   

Dessutom har ihållande sydliga vindar fört med sig varm luft från Afrika och det tillsammans med Hermines efterdyningar har bäddat för ett högtryck med varmt och torrt väder.   

De för årstiden höga temperaturerna har tillsammans med extremt lite nederbörd har på många platser förvärrat bristen på grundvatten. På Gotland, Öland, i östra Götaland och delar av Småland är just nu grundvattennivåerna problematiskt låga. Flera kommuner har infört restriktioner för hur vattnet får användas och på Öland har man sedan i somras fått hämta färskvatten från fastlandet.  

Många bönder oroas

För många lantbrukare är läget bekymmersamt och många oroas över att grundvattennivåerna kan komma att sjunka ytterligare. 

– Det är oroande att grundvattnet fortfarande sjunker. Jag får allt fler samtal om att det börjar bli problem, säger Lars Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost.   

Bristen på regn har förvärrat de redan låga grundvattennivåerna. I östra Götaland och längs Östersjökusten samt på Öland och Gotland har det senaste året varit torrare än genomsnittet. Sedan augusti i fjol har det bara kommit mellan 60 och 70 procent av den normala nederbörden i Östergötland.  

Har fått krishjälp

Redan i vintras började situationen bli allvarlig på Öland och nu har politikerna beslutat om en avsaltningsanläggning för att konvertera havsvatten till sötvatten och därmed mildra vattenbristen. 

Länsstyrelsen i Kalmar Län har fått pengar av Myndigheten för samhällsskydd för att undersöka nya platser där man kan hitta grundvatten på Öland.  

Också på Gotland har vattnet ransonerats och kommunen har bland annat sänkt trycket i ledningssystemet för att spara på vattnet. Redan i våras larmades om låga nivåer i sjön Tingstäde träsk, som förser Visby med färskvatten.    

Nu vittnar också lantbrukare i Östergötland om sinande foderlager och vissa har också tvingats stödutfodra boskap.  

– Torkan vi upplever just nu inleddes redan förra året, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog på SMHI.  

Mycket regn behövs

I många delar av södra och östra Sverige var det lite nederbörd i slutet av vintern och början av våren, just när smältvatten fyller på viktiga grundvattenmagasin och det har förvärrat läget.   

– Utgångsläget inför sommaren inte var gynnsamt. Snösmältningen i mars och april har stor betydelse. Vi har inte fått den stora tillrinning av grundvatten som man brukar få,  säger Bo Thunholm, expert på grundvattenmätningar på Sveriges geologiska undersökning, SGU. 

En liten räddning är dock att det ihållande högtrycket lider mot sitt slut och i mitten av nästa vecka väntas de första höststormarna över Sverige.  

Även om de kommande höststormarna medför regn är det en klen tröst.   

– Det behövs en nederbördsrik höst och vinter för att fylla på grundvattendepåerna, säger Pia Hultgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.