Få anmälningar efter hästköttskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre företag som sagt att de skulle polisanmäla leverantörer efter hästköttskandalen i våras har aldrig fullföljt intentionerna.

Inte heller Livsmedelsverket har fullföljt sin aviserade polisanmälan mot Findus.

– Vi bedömde att de inte låg bakom det här, utan att de själva var utsatta för någon form av bedrägeri. De fakta vi hade vid tillfället gjorde att det kändes alldeles för tunt, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

Hästköttsskandalen 2013

Vad ska man dra för slutsatser av det här – att man kan fuska med livsmedel utan att det blir något rättsligt efterspel?

– Man kan inte fuska med livsmedel här i Sverige, men å andra sidan kan man bli utsatt för bedrägeri. Det ska få ett efterspel för den som har agerat bedrägligt, vi kunde inte se att Findus gjort detta med berått mod.

Hur ser du på att köttskandalen inte verkar få något rättsligt efterspel i Sverige?

– Jag förutsätter att det får ett rättsligt efterspel där det har skett ett brott, det här är inget som skett av en slump.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet