Adam Györki på Tui ser en ny trend i svenskarnas resande: ”Många bokar resor till nästa vinter.” Foto: TT

Få svenskar vill resa utanför EU

Uppdaterad
Publicerad

UD förlänger sin avrådan från resor utanför EU till och med den 15 april. Men beskedet ser inte ut att påverka resebranschen i någon större utsträckning.

– Vi ligger på väldigt låga nivåer ändå, säger Adam Györki, kommunikationschef på resebyrån Tui.

På tisdagen meddelade utrikesministern Ann Linde att UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor utanför EU till och med den 15 april.

Syftet är bland annat att förhindra att svenskarna reser bort under sportlovet och påskhelgen.

”Många väntar”

Men intresset för att resa långt är inte särskilt stort, visar det sig.

Resebolaget Tui har fått in omkring 500 bokningar för resor utanför EU inför sportlovsveckorna. Det går att jämföra med ett vanligt år, då de anordnar resor för omkring 20 000 kunder.

Under påsken är bokningarna ännu färre, några hundra stycken.

– Det ligger på väldigt låga nivåer generellt. Det osäkra läget gör att många väntar med att resa, säger Adam Györki, kommunikationscef på Tui till SVT.

Han påpekar att alla som har en resa bokad utanför EU innan den 15 april har rätt att få pengarna tillbaka.

Lättare att avboka

Det minskade intresset kan så klart bero på det bantade utbudet. På resebyrån Apollo anordnas inga resor utanför EU över huvud taget under påsk- och sportlovsveckorna och på Ving har man ställt in alla charterresor förutom de till Kanarieöarna.

– Ett vanligt år har vi charter till Thailand, Egypten, Gambia, Karibien, Mexiko, Kap Verde med flera. Så det är väldigt speciellt, säger Anna Hagberg, kommunikationschef på Ving.

SAS ger en liknande bild. Flygbolaget har redan bantat kraftigt och hade inte heller planerat för någon ökning under de närmaste månaderna eftersom väldigt många andra länder har sina reserestriktioner.

– Vi flyger redan väldigt lite utanför Schengenländerna, säger Freja Annamatz, presschef på SAS till TT.

Många bokar resa till nästa vinter

Inför sommaren ser resandet ut att öka, men då framför allt när det gäller länder inom EU.

– Bokningarna har dubblats vecka för vecka sedan vaccinationerna började, men det är från väldigt låga nivåer. Det handlar om 10-20 procent av en normal sommar, säger Adam Györki på Tui.

I stället ser han en ny trend.

– Många bokar sin resa för nästa vinter redan nu, vilket är väldigt ovanligt. De resorna bokas nästan lika bra som sommarresorna just nu, säger Adam Györki.

Avrådan från icke-nödvändiga resor – det här gäller

Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till samtliga länder utanför EU, EES och Schengenområdet. Avrådan gäller till och med den 15 april.

Med icke nödvändiga resor avses besöks-och turistresor.

Avrådan grundar sig i att den fortsatta spridningen av coronaviruset påverkar förutsättningarna för det internationella resandet. Regeringen bedömer att den situationen kommer kvarstå i flera månader.

Avrådan för icke nödvändiga resor gäller även för Norge och Storbritannien. Den avrådan bygger på att den muterade varianten av coronaviruset fått stor spridning där. Avrådan avseende Storbritannien och Norge gäller tills vidare.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.