Foto: TT

Reseavrådan förlängs till länder utanför EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlänger avrådan att resa till länder utanför EU, EES, och Schengen till och med den 15 april 2021.

– Vi vill ge ett tydligt besked till alla svenskar, räkna inte med att genomföra påskresor globalt, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Beskedet om resavrådan kom under en pressträff på tisdagen. Utrikesminister Ann Linde säger att man vill skicka en tydlig signal till dem som planerar resor i vår. Avrådan gäller nu för icke nödvändiga resor utanför EU, EES och Schengen.

– Det täcker både nästkommande sportlov och påskhelgen, säger Ann Linde.

”Osäkra läget består”

I söndags fattade utrikesdepartementet beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till Norge samt inreseförbud från Norge till Sverige. Tillfälligt inreseförbud gäller även från Storbritannien och Danmark sedan i slutet på december och avrådan från resa till Storbritannien.

– Vår bedömning är att det osäkra läget består i hela värden under de kommande månaderna, säger Ann Linde.

Linde säger att man strävar efter tydlighet i besluten.

– Om man måste göra en nödvändig resa måste man läsa på och följa det som händer och framförallt hur man kan resa hem, säger Linde.

I nuläget finns inga generella karantänsbestämmelser men för personer som varit i Storbritannien och Norge uppmanar Folkhälsomyndigheten att man sätter sig i självkarantän och gör coronatest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet