Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det blir inte mycket tydligare än så, säger polisassistenten Emil Häger som kontrollerar den stängda gränsövergången vid Vittjärn i Torsby kommun. Foto: SVT

Gränsen stängd: ”Blir inte mycket tydligare”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare har Norge krävt tio dagar i karantän efter inresa från Sverige, vilket stoppat många norrmän från att resa hit. Men sedan midnatt har även Sverige skärpt reglerna och nu går det inte att korsa gränsen över huvud taget, utan giltigt skäl.

– Det blir inte mycket tydligare än så, säger polisassistenten Emil Häger som kontrollerar E16:s gränsövergång vid Vittjärn i Torsby kommun.

I klippet ovan förklarar han hur kontrollerna går till och vilka som släpps igenom.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg finns det två skäl till att resor från Norge stoppas. Det första är risken för spridning av den muterade brittiska virusvarianten från Norge. Det andra att förebygga risken för ökad trängsel i svenska butiker om de nya hårda nedstängningarna i Osloområdet får invånarna att söka sig över gränsen för att göra inköp.

Alla svenskar som kommer från Norge eller har vistats där de senaste 14 dagarna ska testa sig, stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra, uppmanar Folkhälsomyndigheten.

Undantagna från inreseförbudet är personal i transportsektorn, diplomater, barn som reser i syfte att träffa en förälder i Sverige, hälso- och sjukvårdstransporter samt personer som bor, arbetar eller har trängande familjeskäl i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet