Efter EU-toppmötet – ”mörkröda zoner” kan införas

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen flaggar för en ny indelning där de värst drabbade områdena i EU blir markerade som ”mörkröda”. Från flera håll manas till undvikande av ”icke nödvändiga resor”.

För nionde gången på mindre än ett år satt statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i övriga EU uppkopplade för ett långt webbtoppmöte under torsdagskvällen.

”Vi konstaterade att läget är fortsatt allvarligt med hög smittspridning och nya smittsamma virusmutationer. Samtidigt har vi rekordsnabbt fått vaccin på plats och nu är det viktigt att vi fortsätter säkra så snabba leveranser som möjligt så att vaccinationstakten kan öka”, säger Löfven i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT sedan mötet avslutats vid 22-tiden.

Coronapandemin

Ny indelning – ”mörkröda zoner”

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen flaggar för en ny indelning där de värst drabbade områdena i EU blir markerade som ”mörkröda”.

– Vi behöver riktade åtgärder som håller oss säkra. I sådana zoner cirkulerar viruset på väldigt hög nivå. Reser man från en sådan zon kan det komma att krävas ett test för inresa, säger von der Leyen på sin presskonferens efter toppmötet i Bryssel.

Permanente rådsordföranden Charles Michel betonar för sin del att EU-ledarna vill hålla gränserna öppna inom EU, men att man också behöver vara redo för inskränkningar när det gäller ”icke nödvändiga resor”.

Vaccinpass diskuterades

Diskussioner pågår om införande av ett ”vaccinpass” för att underlätta resandet framöver, inte minst med sikte på sommarens turistsäsong.

Än så länge handlar det dock mest om att utarbeta hur ett gemensamt intyg skulle kunna se ut.

Enligt en EU-källa är ledarna på toppmötet överens om att i dagsläget endast använda ”certifikatet”, som ett medicinskt intyg, inte som en resehandling.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som ligger bakom vaccinpassidén, har redan betonat att det inte handlar om att stoppa ovaccinerade från att resa.

”Vårt mål är inte att dela upp européerna i två kategorier, de vaccinerade och de som inte är det. I stället vill vi skapa en 'snabbfil' för personer med digitalt standardiserade certifikat”, skriver Mitsotakis i ett debattinlägg på nyhetssajten Euractiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet