Endast 18,8 procent av drygt 15 000 gängkriminella och extremister varit föremål för ingripande åtgärder från Socialtjänsten. Foto: TT

Få gängkriminella fångas upp av Socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten fyller en mycket viktig funktion i det brottsförebyggande arbetet. Men många gängkriminella fångas inte upp och få har tvångsplacerats enligt LVU.

– Man måste utmärka sig ganska kraftigt för att bli upptäckt, säger Jerzy Sarnecki, som varit med och skrivit rapporten.

Enligt en rapport som bygger på data från Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har endast 18,8 procent av drygt 15 000 gängkriminella och extremister varit föremål för ingripande åtgärder från Socialtjänsten.

Här räknas bland annat LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga), en åtgärd som innebär tvångsomhändertagande. Lagen gäller personer under 18 år men kan i sällsynta fall även tillämpas på de under 21 år.

Rapport om gängkriminella och extremism

Att de är så få förvånar författarna bakom rapporten.

– Men det kan ta tid innan man upptäcker alla problem, säger Jerzy Sarnecki, forskare vid Stockholms universitet.

”Måste utmärka sig kraftigt för att bli upptäckt”

Men statistiken visar också att fördomarna kring gängkriminella inte alltid stämmer, menar Jerzy Sarnecki.

– Vi ska inte glömma att brottslighet inte alltid börjar med sociala problem i barndomen och tonåren även om det är ganska vanligt. En del individer startar helt enkelt sin brottsliga karriär sent, säger han och fortsätter:

– Men det kan också handla om att Socialtjänsten inte alltid har så bra koll i de här miljöerna. Med det menar jag socialt utsatta områden med så stora problem att man måste utmärka sig ganska kraftigt för att bli upptäckt.

”Kan vara brister i samhället”

Rapporten tar dock bara upp tyngre åtgärder från Socialtjänsten, därför är det svårt att dra säkra slutsatser av resultatet.

– Det kan ha gjorts orosanmälningar som inte lett till formella beslut, säger Jerzy Sarnecki.

Greta Berg, expert i brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och landsting, säger så här om rapporten:

– Jag ser det som uteslutet att Socialtjänsten har fått orosanmälningar utan att agera. Men det är svårt att uttala sig innan man har gått in i de enskilda fallen och tagit reda på vad det beror på. Det kan vara brister från samhället i övrigt men man kan också ha hittat andra åtgärder som exempelvis sociala insatsgrupper.

Greta Berg poängterar vikten av att Socialtjänsten gör individuella bedömningar.

– Man får ju inte alltid den bästa hjälpen bara för att man blir bortskickad, det är den sista åtgärden man ska ta till för en ung person. Jag tycker att man in i det längsta ska försöka hitta andra åtgärder.

Hur viktig är Socialtjänsten i det brottsförebyggande arbetet?

– Jätteviktig, framför allt när det gäller barn och unga. Där har de en helt avgörande möjlighet att göra insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapport om gängkriminella och extremism

Mer i ämnet