Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IS-återvändare som inte får stöd löper risk att återvända till sina gamla radikala miljöer, eller rekryteras av gängkriminella menar Rafi Farouq, verksamhetschef på Flamman i Malmö. Foto: Thomas Svensson, Fredrik Larsson, SVT Arkiv.

Få IS-återvändare i avhopparverksamhet: ”Svår grupp att nå”

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 10 år efter att 300 svenskar reste till IS har ungefär hälften återvänt till Sverige. Sedan dess har flera av dem dömts för olika brott, medan andra försöker lämna extremismen och skapa ett nytt vanligt liv. Men få vänder sig till avhopparverksamheter.    

– Det finns en stor beröringsskräck när det gäller de här personerna, så vi ser att de behöver extra stöd i att etablera sig i samhället igen, säger Rafi Farouq, verksamhetschef på det sociala centret Flamman i Malmö.  

SVT har varit i kontakt med socialtjänster och avhopparverksamheter från delar av landet där många av återvändarna befinner sig. De uppgifter som går att få visar att endast en handfull av IS-återvändarna befinner sig i en avhopparverksamhet. 

Björn Berglund är verksamhetschef för avhopparverksamheten Exit som är en del av Fryshuset. Han säger till SVT att de för nuvarande har kontakt med två personer som återvänt från IS. Så värst många fler har de inte heller haft historiskt, runt fem stycken. 

Både män och kvinnor

Men alla återvändare kommer inte till avhopparverksamheterna primärt för att få hjälp att lämna religiös extremism. Björn Berglund berättar för SVT att avhopparverksamheterna märkt av en annan trend. 

– Där har jag varit med om åtminstone fem tillfällen där jag har fått höra att man har fått uppdrag på gängkriminella och sedan när man börjat arbeta med individen kommer det fram att de har varit ner och stridit i Syrien också, säger han.

På det sociala centret Flamman i Malmö har man i dagsläget sju-åtta IS-återvändare. Det är blandat män och kvinnor.  

– Det är en svår grupp att nå, säger verksamhetschefen Rafi Farouq.  

Både Björn Berglund och Rafi Farouq pekar mot konsekvenserna av att inte fånga upp IS-återvändarna. De löper risk att återvända till sina gamla radikala miljöer, eller rekryteras av gängkriminella.   

 Hör Rafi Farouq berätta om riskerna i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Thomas Svensson, Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.