Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gifte sig med tolvårig flicka i Syrien – dömd för våldtäkt i Sverige. Se videon om de svenska IS-återvändarna. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Säpo: “Arbetar aktivt med att följa dem”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan terrorhotet mot Sverige ökade har frågan om radikala islamister åter hamnat i fokus. Säkerhetspolisen arbetar aktivt med att följa de som återvänt från IS till Sverige.

– Det är viktigt. Ur säkerhetspolisens perspektiv handlar det om att förhindra att det som inte får hända händer, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson Säkerhetspolisen.

Återvände från terrorsekten – högg ihjäl man med sax. Se granskningen om de 83 svenska IS-resenärerna i videon ovan.

I slutet av augusti beslutade säkerhetspolischefen att terrorhotnivån mot Sverige skulle höjas. Det föreligger nu ett högt terrorhot och risken för ett terrordåd är hög.  

Löpande bedömningar  

Efter koranbränningarna har våldsbejakande islamister sett Sverige som ett prioriterat mål.  SVT har kartlagt de som återvänt till Sverige efter att i mitten av 2010-talet varit anslutna till terrorsekten IS. Och flera av dem finns på Säkerhetspolisens radar.  

– Säkerhetspolisen gör löpande bedömningar om och i så fall på vilket sätt personer ur den här gruppen kan utgöra ett hot, säger Adam Isaksson Samara.  

Myndigheten vill dock inte uppge om eller hur många som de i nuläget bedömer som ett hot.  

– Vi har inte någon möjlighet att gå in på uppgifter om enskilda individer och ärenden. Dels av integritetsskäl men också eftersom det skulle kunna skada vårt operativa arbete, säger Adam Isaksson Samara.  

Avsikt och förmåga  

Försvarshögskolan har tidigare slagit fast att omkring 150 personer har återvänt till Sverige efter att ha varit anslutna till IS i Syrien och Irak. SVT:s kartläggning visar att flera av dem har dömts för nya brott sedan de återvände. 

Säkerhetspolisen är fåordiga om sitt operativa arbete kring gruppen återvändare, men säger att de ständigt följer upp och gör nya bedömningar.   

– Vår uppgift är att avgöra om det finns individer som har både avsikt och förmåga att begå terrorbrott. Sen är det svårt för oss att gå in i detalj på hur det arbetet ser ut, säger Adam Isaksson Samara. 

För att göra detta samarbetar de både med internationella partners och andra myndigheter i Sverige. Sedan en tid tillbaka finns Center mot våldsbejakande extremism (CVE) som stärker det förebyggande arbetet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.