Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gifte sig med tolvårig flicka i Syrien – dömd för våldtäkt i Sverige. Se videon om de svenska IS-återvändarna. Foto: Fredrik Larsson/SVT

83 svenska IS-återvändare – så gick det efter tiden i terrorsekten

Uppdaterad
Publicerad

En beskriver sig som ”ansvarstagande” och söker jobb i säkerhetsbranschen. En annan sprider desinformation om socialtjänsten. En tredje driver företag inom läxhjälp. En fjärde är dömd för mord efter att ha huggit ihjäl en man med sax.

SVT Nyheter har kartlagt 83 svenska IS-återvändare: Så gick det efter tiden i terrorsekten.

Gifte sig med tolvåring i Syrien – dömd för våldtäkt i Sverige. Se granskningen om 83 IS-återvändare i videon ovan.

Sedan augusti är terrorhotnivån mot Sverige hög och Säkerhetspolisen har särskilt pekat ut våldsbejakande islamister som ett hot.

Försvarshögskolan har slagit fast att omkring 300 personer mellan åren 2012 och 2016 reste från Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen IS i Syrien och Irak.

Enligt Säkerhetspolisen har omkring 150 av dem återvänt till Sverige. SVT har via källor lyckats identifiera 83 av dessa. Kartläggningen visar bland annat att:

• 30 av IS-resenärerna har dömts för brott. Det handlar bland annat om mord, misshandel, vapenbrott, bedrägerier och bokföringsbrott.

• 81 har eller har haft skulder hos Kronofogden. De som var skuldsatta i slutet av september i år hade tillsammans över 12 miljoner kronor i skuld till Kronofogden.

• 23 av dem har deklarerat en inkomst för år 2022. De har tjänat mellan cirka 8 000 och 800 000 kronor under förra året. 

• Flera har tagit jobb inom omsorgsyrken, en har startat företag där han bedriver läxhjälp åt barn och unga i utsatta områden, något Expressen har berättat om i en granskning som också visade att ett stort antal IS-återvändare arbetar med barn

• Vi hittar också en kvinna som reste till Syrien för att ansluta sig till IS omkring år 2014. Sedan flera år tillbaka är hon åter i Sverige och är nu med och sprider desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar barn i den så kallade “LVU-kampanjen”. Kvinnan säger till SVT att hon blev lurad till Syrien och hävdar att hon aldrig befunnit sig i krigsdrabbade områden.

• 18 av dem har flyttat utomlands igen – bland annat till Qatar, Filippinerna, Marocko och Norge – och för ytterligare 13 saknas uppgifter om var de befinner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.