Foto: TT

Få tar emot avhoppare från Kommunal

Uppdaterad
Publicerad

Flykten från Kommunal fortsätter. Men den som försöker byta till ett annat fack riskerar att få ett nej.

– Många vill säkert vara med i facket, så det kan bli en obehaglig överraskning att man inte har så mycket att välja på, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, som forskar om facklig organisering.

Ringer dagligen

Telefonen har gått varm hos flera fack de senaste dagarna. Förra veckan tog Vårdförbundet emot över hundra samtal från vårdanställda kommunalare.

Skandalen inom Kommunal

– De ringer fortfarande dagligen, säger Therése Alsing, chef för medlemsservicen på Vårdförbundet, och fortsätter:

– Vi kan tyvärr inte ta emot dem, då det bara är våra fyra yrken – sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska – som kan bli medlemmar här.

Även fackförbundet SAC Syndikalisterna, som ytterst sällan ingår kollektivavtal, säger sig ha fått in över hundra intresseanmälningar via sin hemsida. SAC tar emot – men hos Unionen, som organiserar privata tjänstemän, får avhoppade kommunalare som hört av sig nej.

Stå för notan

Vision, som omfattar både privat och offentligt anställda, nekar ingen av de som ringer att gå med, säger Louise Holmström, chef för Vision Direkt.

– Men vi för ett resonemang med de som hör av sig och förklarar att eftersom de jobbar inom Kommunals avtalsområde så kan vi inte företräda dem fullt ut.

Fackliga alternativ för vårdbiträden, barnskötare och Kommunals andra yrkesgrupper är således få.

– Det är egentligen bara de som har avtal för yrket eller branschen ifråga som kan företräda medlemmar och hjälpa dem, menar professor Anders Kjellberg.

Den bilden vänder sig dock SAC emot, och påpekar att de varje dag företräder medlemmar.  Avhoppare som väljer att stå helt utanför omfattas visserligen av det kollektivavtal som finns på arbetsplatsen. Men en tvist med arbetsgivaren kan bli dyr.

– Då får man vända sig till en advokatbyrå. Det kostar stora pengar, säger Kjellberg.

Moraliskt tveksamt

Om många som jobbar på ett mindre, privat vårdföretag lämnar facket kan det också få konsekvenser för arbetsplatsens kollektivavtal, menar Kjellberg.

– Det finns en risk för att kollektivavtalet inte förnyas när det löper ut. Då är det inte heller säkert att arbetsgivaren fortsätter teckna försäkringar eller betala in till tjänstepensionen.

Aftonbladets avslöjande kring lyxkrogen Metropol Palais i Stockholm, ägd av Kommunals bolag Lyran, har väckt stor ilska. De som lämnar facket gör det av moraliska skäl. Inte helt oproblematiskt, tycker Kjellberg.

– Det är också moraliskt tveksamt att åka snålskjuts på de som stannar kvar, att bli ”gratispassagerare”.

Fakta: Facklös går miste om förmåner

  • Den som står utanför facket slipper visserligen avgiften, men går samtidigt miste om ett antal förmåner.
  • Avgifterna för att vara medlem varierar kraftigt mellan olika förbund och i bland även inom ett förbund, från som lägst runt en 50-lapp i månaden upp till drygt 600 kronor, plus avgiften för a-kassan.
  • Fackligt medlemskap ger en rad andra förmåner som förbunden förhandlat sig till i olika varianter. Absolut vanligast är försäkringspaket, exempelvis hem- och olycksfallsförsäkring.
  • Som medlem kan man också ofta få banklån utan säkerhet, rättshjälp och diverse rabatter och erbjudanden.

Fakta: Tänk på det här

  • Inventera vilka andra fackförbund som accepterar din yrkesgrupp som medlemmar.
  • Om du går med i ett fack som inte omfattar ditt yrke – ta reda på vad det nya förbundet kan hjälpa dig med.
  • Den som lämnar sitt fackförbund kan fortsätta att vara med i a-kassan.
  • Kollektivavtal omfattar även de som inte är med i facket. Däremot får den som står utanför facket ta hjälp av egen jurist om en konflikt med arbetsgivaren uppstår.
  • Man får inget strejkunderstöd från facket om det utbryter en strejk som man som oorganiserad deltar i.

Källa: Anders Kjellberg, professor i sociologi, Lunds universitet

Fakta: Världens starkaste

Sverige har traditionellt världens starkaste fackföreningsrörelse. Men på senare år har andelen anställda som är med i facket minskat. År 2014 var 64 procent av arbetarna fackligt anslutna. Bland tjänstemän var andelen 74 procent.

Enligt LO, dit Kommunal hör, var anslutningsgraden som högst 1995: 88 procent. Kvinnor är oftare med i facket än män, äldre mer än yngre och i norra Sverige mer än i södra delen av landet. Lägst är andelen i Stockholm, där mindre än varannan arbetare är med i facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet