Få trossamfund viger homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Tio år har gått sedan samkönade äktenskap blev lagliga i Sverige – men det är fortfarande långt ifrån självklart för homosexuella par att kunna gifta sig religiöst. Varje trossamfund får själva välja vilka de viger och av de 34 samfund med vigselrätt som SVT varit i kontakt med svarar bara fem ja på frågan om de utför vigslar mellan personer av samma kön.

Samkönade par gavs möjligheten att gifta sig när äktenskapsbalken blev könsneutral i maj 2009. Borgerliga vigselförrättare bedöms av länsstyrelsen och kan inte vägra ett par vigsel – det kan däremot en vigselförrättare som tillhör ett trossamfund.

För att värna religionsfriheten är församlingar inte tvingade att viga om det går emot deras tro.

5 av 34 viger homosexuella

I dag har 37 samfund i Sverige vigselrätt. SVT har sökt dessa och frågat om de utför vigslar mellan samkönade par. Av de 34 som svarat är det fem som säger ja och 23 nej.

Fyra har också valt att inte svara på frågan och två har sagt att de inte tagit ställning. En av dem är Equmeniakyrkan, som är ett av de största frikyrkliga samfundet i Sverige med cirka 685 församlingar runt om i landet. De låter valet vara upp till varje enskild församling.

Lyckebo församling utanför Uppsala, som tillhör Equmeniakyrkan, har fortfarande inget klart svar på hur de ställer sig till att viga homosexuella.

– Vi har jobbat med frågan, men vi har inte kommit framåt särskilt långt, säger Jan Blomgren, ordförande i församlingen.

– Problemet för många är när ett homosexuellt förhållande jämställs med det man ser som det heliga äktenskapet mellan man och kvinna.

”Behöver inte vara juridiskt”

Han säger också att han skulle vilja se att den juridiska aspekten av ett äktenskap och den religiösa separerades. När Equmeniakyrkan bildades uppmanade han även samfundet att avstå vigselrätt. 

– Vi kristna kan väl gå till borgmästaren i 45 sekunder och säga ja, så har vi skött juridiken. Sen kan vi fira gudstjänst inför gud, men det behöver inte vara en juridisk historia.

De muslimska samfund som SVT fått kontakt med har antingen svarat att de inte viger samkönade par, eller valt att inte svara på frågan alls.

Habre Hissein är styrelsemedlem i Uppsala moské och menar att det inte är upp till en enskild imam att fatta beslut om samkönade vigslar eftersom det, enligt hans tro, är emot islam. Han ställer sig däremot positiv till att homosexuella par kan gifta sig utanför moskén.

– Jag bestämmer att leva mitt liv som muslim och de bestämmer att leva sitt liv på det sätt de vill. De har den friheten att välja, och gud har gett dem den friheten.

”Kärleken är viktigast”

Ett av de samfund som däremot säger ja till samkönade vigslar är Svenska kyrkan. Där måste kyrkoherden se till att en präst utför vigseln, men enskilda präster har dock inte skyldighet att viga homosexuella par.

Svenska kyrkan är det största samfundet i Sverige med omkring 5,9 miljoner medlemmar och var en av de första stora kyrkorna i världen att jämställa homosexuella äktenskap med heterosexuella. Omkring 15 400 par per år gifter sig i samfundet per år och 2018 var 162 av vigslarna samkönade.

– Vi ser det så att Jesus budskap är att kärleken är det viktigaste, då gäller det också för människor som har annan sexuell läggning än den heterosexuella. Därför är det viktigt att lyssna på och tillmötesgå de som vill leva i livslånga relationer. Det som är viktigt för oss är att det finns en sådan intention, säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare i Svenska kyrkans kansli i Uppsala. 

Fakta om kartläggningen

Det är Kammarkollegiet som ger trossamfund vigselrätt. Ett samfund är en sorts organisation med religiös verksamhet där flera församlingar kan ingå.

SVT har sökt de 37 samfund som har vigselrätt i Sverige och frågat om de utför vigslar mellan samkönade par. Fem har svarat ja, 23 har svarat nej, två säger att de inte har tagit ställning, fyra säger att de inte vill eller kan svara på frågan och tre har inte svarat alls.

Här är listan (observera att namnen på samfunden kommer från Kammarkollegiet och att de kan variera på samfundens egna plattformar):

Ja: 

Judiska församlingarna i Sveriges centralråd 

Liberala katolska kyrkan i Sverige 

Scientologi-kyrkan i Sverige 

Svenska kyrkan 

Vännernas samfund i Sverige, kväkarna 

Nej: 

Anglikanska kyrkan 

Bosniakiska islamiska samfundet 

Eritreanska ortodoxa tewahdo kyrkan i Sverige 

Estniska evangelisk-lutherska kyrkans kontrakt i Sverige

Etiopiska ortodoxa tewahdo kyrka ärkestiftet i Sverige

Evangelisk luthersk mission – bibeltrogna vänner

Frälsningsarmén i Sverige

Grekisk-ortodoxa metropolitdömet av Sverige och Skandinavien (Grekisk-ortodoxa kyrkan)

Islams ahmadiyya församling i Sverige

Jesu Kristi kyrka av sista dagarnas heliga

Makedonska ortodoxa kyrkan

Pingst-fria församlingar i samverkan 

Romersk-katolska kyrkan i Sverige

Ryska ortodoxa kyrkan – Kristis förklarings ortodoxa församling

Serbisk-ortodoxa kyrkan i Sverige

Sjundedags adventistsamfundet

Svenska alliansmissionen

Svenska islamiska församlingarna

Svenska ortodoxa kyrkan

Svenska ortodoxa prosteriet

Sveriges muslimska förbund

Trosrörelsen

Jehovas vittnen

Har inte tagit ställning: 

Equmeniakyrkan 

Evangeliska fosterlandsstiftelsen

Uppger att de inte vill/kan svara:

Islamiska kulturcenter unionen i Sverige

Islamiska sunni centret trossamfundet i Sverige (ISC)

Islamiska shi'a samfunden i Sverige (ISS)

Bröderna kristen Gemenskap

Har inte svarat: 

Förenade islamiska föreningar i Sverige 

Islamic center i Malmö 

Islamiska fatwabyrån i Sverige (IFBS) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.