Homosexualitet är lagligt i 123 av FN:s 193 medlemsländer. Arkivbild. Foto: AP/TT

Samkönat sex olagligt i 70 länder

Uppdaterad
Publicerad

Än är världen inte en helt trygg plats för hbtq-personer. Några framsteg har visserligen gjorts under årets gång. I Trinidad och Tobago, Indien och Angola har man legaliserat samkönade relationer. Men samtidigt finns det länder som går åt det motsatta hållet. Och i sex länder kan en homosexuell person straffas med döden, visar en ny rapport.

På det stora hela växer acceptansen för hbtq-personer runt om i världen, men det är samtidigt en lång väg att gå konstaterar organisationen International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (Ilga), i sin senaste rapport Statlig sanktionerad homofobi. 

– I nio länders konstitutioner skyddar man explicit mot diskriminering av sexuell läggning. Det här visar hur mycket förändring som verkligen sker runt om i världen, i alla regioner, säger Lucas Ramón Mendos, författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Sverige är ett av dessa nio länder som rankas i topp.

70 länder förbjuder sex mellan män

Däremot är sex mellan två män olagligt i 70 av FN:s 193 länder. I 44 av dessa är det också bokstavligen olagligt för kvinnor att ha sexuella relationer med andra kvinnor, visar årets rapport.

– Tar man en titt på kartan så ser man samtidigt hur många stater som förnekar våra rättigheter och hur mycket mer arbete som fortfarande behöver göras, säger Lucas Ramón Mendos.

Lagstiftningar som skyddar homo- och bisexuella personer från diskriminering och våld har utökats under de senaste åren, konstaterar Ilga. Kenya är ett av de länder som kan komma att avkriminalisera homosexualitet redan i år.

Framsteg och backlash

Samtidigt går det långsammare än vad man hoppats på. I takt med framstegen på flera håll sker också en så kallad backlash, ett bakslag. I Tchad gick man exempelvis åt motsatt håll och införde år 2017 en lag som kriminaliserar samkönat sex. Straffet kan bli upp till 20 år i fängelse. 

Och i Iran, Jemen, Nigeria, Saudiarabien, Somalia och Sudan kan homosexualitet leda till döden. Den risken finns också i Afghanistan, Förenade arabemiraten, Mauretanien, Pakistan och Qatar.

Sedan finns det länder som upprätthåller stigmat kring homosexualitet på olika sätt. I Egypten dömdes en programledare till ett års fängelse för att han intervjuat en anonymiserad, homosexuell man. Och i Indonesien satte staten nyligen stopp för ett Instagramkonto som lade upp tecknade serier om en homosexuell, muslimsk man.

Fakta: Andra siffror ur Ilgas rapport

• Homosexualitet är lagligt i 123 av FN:s 193 medlemsländer.

• 32 nationer har lagar som begränsar möjligheten för hbtq-personer att öppet prata om sin identitet.

• I 41 länder finns lagar som begränsar möjligheten för ideella organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter att agera i landet.

• I 26 stater erkänns samkönade äktenskap juridiskt. Ytterligare 27 stater erbjuder någon typ av registrerat partnerskap.

• Tre FN-medlemsländer förbjuder explicit så kallad omvändningsterapi, som syftar till att ”bota” homosexualitet.

• 73 länder har infört lagar som förbjuder diskriminering på arbetsplatsen på grund av sexuell läggning.

Källa: International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (Ilga)/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.