Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige uppmanar Brunei att dra tillbaka beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Bruneis införande av sharialagar har mött starka reaktioner internationellt. Nu uttalar sig även Sveriges utrikesminister.

– Sverige uppmanar Brunei att omedelbart dra tillbaka beslutet, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

– Dödsstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff, som inte har någon plats i en modern rättsordning och EU arbetar aktivt för dödsstraffets globala avskaffande. Sverige uppmanar Brunei att omedelbart dra tillbaka beslutet.

Detta säger Wallström till SVT Nyheter efter att Brunei idag infört nya strikta religiösa lagar i landet. Bland annat kan homosexuellt umgänge bestraffas med offentlig stening. Även äktenskapsbrott och stöld bestraffas hårdare.

– Jag är bestört över den nya lagstiftningen i Brunei om dödsstraff genom stening för homosexualitet och för utomäktenskapligt sex, säger utrikesminster Margot Wallström till SVT Nyheter i ett mejl.

Det är en varningsklocka

Enligt Margot Wallström kan respekten för hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter ses som ett mått och en indikator, eller en varningsklocka, för i vilken utsträckning en stat respekterar de mänskliga rättigheterna.

– Sverige är och förblir en stark röst och aktör för alla personers fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, oavsett sexuell läggning.

EU har också reagerat mot den nya lagstiftningen i Brunei och kräver att landet respekterar mänskliga rättigheter.

– Sveriges och EU:s syn på dödstraff är väl känd, vi fördömer det i alla dess former, säger Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.