George Clooney och Bruneis sultan Hassanal Bolkiah. Arkivbilder. Foto: Willy Sanjua/Francisco Seco/TT

Clooney rasar mot antigay-lagar i Brunei

Uppdaterad
Publicerad

George Clooney uppmanar till bojkott av nio stora lyxhotell med kopplingar till Brunei. Skälet är att landet nästa vecka inför dödsstraff genom stening för otrohet och homosexualitet.

Den amerikanska filmstjärnan George Clooney uppmanar alla att följa hans exempel att bojkotta nio världsberömda lyxhotell i USA, Frankrike, Italien och Storbritannien eftersom de ägs av Bruneikopplade investmentbolag. Den 3 april återinför nämligen Brunei de hårt kritiserade strikta sharialagar som innebär att homosexuella personer och personer som varit otrogna kan piskas eller stenas till döds.

Listar hotell

”Ska vi verkligen stödja att oskyldiga medborgare mördas? Jag har lärt mig att man inte kan komma åt mördarregimer. Men man kan komma åt de banker och finansiärer och institutioner som gör affärer med dem och väljer att titta bort”, skriver han i en kolumn i Deadline Hollywood.

George Clooney listar även de nio hotellen, på vilka han själv bott flera gånger tidigare, och skriver:

”Varje gång vi bor där, eller har ett möte eller äter en middag på något av dessa nio hotell så ger vi pengar direkt till de män som väljer att stena eller piska ihjäl sina egna medborgare för att de är homosexuella eller anklagas för äktenskapsbrott”.

Stöd av Elton John

Clooney får stöd av bland andra brittiske världsstjärnan Elton John, som i ett uttalande som refereras av Deadline skriver:

”Diskriminering på grund av sexuell läggning är helt enkelt fel och har ingen plats i något samhälle. Lovord till min vän George Clooney som tar ställning och riktar ljuset på den antihomosexuella diskriminering och fanatism som nu legaliseras i Brunei”.

Homosexualitet är redan olagligt i Brunei och den skärpta bestraffning som nu blir möjlig har mötts av bestörtning från människorättsgrupper. Bland andra Amnesty International kräver att landet omedelbart stoppar återinförandet av lagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer