Det här gjorde folk istället för att scrolla: ”Tvättade min hunds öron”

Uppdaterad
Publicerad

När så välanvända appar som Facebook och Instagram försvinner och blir otillgängliga, vad gör man då? Blir frustrerad och ängslig, eller plockar upp en bok? Hur reagerade folk när sociala medie-jättarna låg nere i över sex timmar på måndagen? Och kanske ännu viktigare – vad gjorde de i stället?

Under måndagskvällen låg flera sociala medier som Facebook, Instagram och WhatsApp nere i flera timmar. Användare världen över var snabba med att vända sig till andra sociala plattformar, som till exempel Twitter och TikTok, för att uttrycka sin frustration.

Men reaktionerna varierade. Som vi sett blev många irriterade, kanske ängsliga, medan andra tog nätverksmissen med en axelryckning.

Enligt psykologen Siri Helle kan reaktionen på det digitala haveriet säga något om dina sociala medie-vanor. Hon menar att den ofrivilliga pausen kan fungera lite som en väckarklocka, beroende på hur man reagerade på måndagens störningar.

– Om man mår väldigt dåligt när man inte kan använda sociala medier som distraktion eller tidsfördriv kan det vara en väckarklocka på att man behöver hitta andra utlopp för de behoven.

SVT Nyheter frågade publiken hur de sysselsatte sig under kvällen. Hör Wilhelm Paulsson, 17, Emma Sanderson, 20 och Margarethe Kuhn-Müntzing, 64 om vad de hittade i stället för att scrolla på Facebook och Instagram i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.