Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

”Legitimerar rasism genom att vara med”

Publicerad

Facebookgruppen ”Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet nu” har drygt 117.000 gillamarkeringar. Gruppen utger sig för att stödja polisens arbete men sprider länkar till främlingsfientliga sidor.

Gruppen utger sig för att stödja polisens arbete i och med upploppen som startade i Husby – men sprider även länkar till den främlingsfientliga internetsidan Fria tider och mycket av innehållet i gruppen handlar om hot och främlingsfientlighet.

Uppmanar till mord

I gruppen går det att läsa hundratals rasistiska kommentarer – men också kommentarer som uppmanar till mord.

” Breivik – allt är förlåtet! Sätt honom och lasermännen i bakhåll i Husby inatt... De kunde hållit den ordning polisen inte mäktar med/vågar”

”skjut 2 till 3 st om alla Poliser gör det så är det här snart över.”

Det är några av kommentarerna på sidan.

Gruppens anonyma administratör skriver själv att hen är ”Sverigevänlig” och delar flertalet länkar till den främlingsfientliga internetsidan Fria tider.

”Självklart är jag Sverigevänlig, hur kan man inte vara det? – det är friskt att vara nationalist och patriot!” och:

”Uppskattar om alla ”troll” slutar att engagera sig i varifrån länken kommer så att vi kan fokusera på det viktiga istället, tack! ” (apropå en länk till Fria tider), är två av inläggen från administratören.

”Ovanligt med sån spridning”

Stiftelsen Expos vice vd Alexander Bengtsson menar att det inte hör till ovanligheterna att rasistisk propaganda sprids på detta vis, men han är förvånad över att denna grupp fått sådan spridning.

– Att högerextremister använder sig av frågor som de kan koppla sin politik och världsbild till är inte ovanligt – men att det får ett sånt enormt genomslag som denna grupp fått är extraordinärt.

Enligt honom har just denna Facebookgrupp kopplingar till den främlingsfientliga bloggen Fria tider.

Nyhetshändelser utlösande

I sin nya bok ”Skrivbordskrigarna” skriver författaren och journalisten Lisa Bjurwald om hur högerextrema krafter använder sig av internet. Hon menar att det ofta är nyhetshändelser som utlöser så kallade ”nätkampanjer”, där man sprider sitt budskap.

”Utöver den dagliga propagandan satsar extremhögern med jämna mellanrum på särskilda temakampanjer. Oftast är den utlösande faktorn en nyhetshändelse, exempelvis en våldtäkt där förövaren är eller misstänks vara invandrare. Kampanjen får utgöra startskottet för en propagandasatsning där etniska minoriteter kollektivt skuldbeläggs för enskilda gärningsmäns dåd.”.

Medveten strategi

Syftet med gruppen är enligt Expos vice vd Alexander Bengtsson att sprida propaganda från ”rasistiska hatsajter” och genom detta locka fler läsare och få fler att sympatisera med rasistiska organisationer.

Att hänga upp Facebookgruppen på den aktuella händelsen med upploppen som startade i Husby är enligt honom en helt medveten strategi.

– Det är absolut medvetet att man döper grupper eller paroller till sånt som attraherar en större målgrupp än den som de facto ställer upp på deras världsbild. Man har lärt sig genom året att en inte lika polemisk framtoning lockar betydligt fler än öppet rasistiska paroller. Det här var dessutom en så pass aktuell händelse som varenda människa i det här landet diskuterade, så man gav sig in i en otroligt het diskussion.

Visste inte vad hon gillat

Emelie Lindgren är en av personerna som SVT Nyheter pratat med, som gillat Facebooksidan utan att veta vad den innehöll. Hon gick med i gruppen för att hon tyckte att det var ett bra initiativ att stödja polisen, men blev chockad när en vän på Facebook skrev till henne att kolla närmare på sidan.

– Då såg jag hur mycket rasistiskt innehåll det fanns där och jag blev chockad att det var så öppet. Folk gillade inlägg där personer skrev att man borde mörda invandrare. Det kändes väldigt obehagligt att jag varit med i en grupp som står för allt jag inte gör, säger hon.

Viktigt att undersöka sidan

Alexander Bengtsson tror inte att de dryga 100.000 som gillar sidan är medvetna om vad man gått med i – och betonar vikten av att granska sidor innan man går med.

– Jag tror verkligen inte att alla dessa 117.000 sympatiserar med Fria Tider. Det är en högerextrem propagandasajt som står den mer rasideologiska miljön nära, därför är det viktigt att titta på länkarna som delas och hur tonen går i kommentartrådarna innan man trycker på gilla, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt lätt att se vad det handlar om för sida, om man bara skummar lite.  Det är faktiskt så att man legitimerar rasism och högerextremism genom att vara med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet