Foto: TT

Facket om sabotaget: ”Krävs inga specialverktyg”

Uppdaterad
Publicerad

En större skiftnyckel är allt som krävs för att sabotera TV- och radiomasterna och skapa livsfara för de som jobbar där. Det menar fackförbundet Seko som nu går emot Teracoms uppgifter.

Klockan 22.30 i söndagskväll kom larmet om att en 332 meter hög TV- och radiomast utanför Borås hade knäckts 100 meter över marken. Polisen misstänker sabotage och sedan dess har ytterligare en mast utsatts för sabotage.

Enligt olika uppgifter i media ska någon eller några ha lossat ett stort antal vajerbultar från fundament vid Häglaredsmasten. Något som ledde till att masten föll. 

Sabotage av master

”Det är inget enkelt jobb. Det är enorma saker man handskats med och den som utfört det måste ha haft speciella verktyg.” har Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom Boxer Group, tidigare sagt till TT.

Krävs inga specialverktyg

Men enligt Fredrik Bäckström, ombudsman inom telekomområdet på fackförbundet Seko, räcker det med en stor skiftnyckel för att sabotera masterna.

– Det är vanliga muttrar. Det går inte med en skiftnyckel som du har i sylådan men du hittar en på vilken byggmarknad som helst. Mer special är inte verktygen, det är ganska få som inte kan få tag på dem på ett enkelt sätt, säger han.

Det krävs inte mer än någon timme för att förstöra masten så att det innebär livsfara för de tekniker som arbetar med att klättra upp i masterna, menar Fredrik Bäckström.

– Det här är inte något man gör på fem minuter, men det tar inte veckor. Är man några stycken och har med sig verktyg gör man det på någon timme. Sen vet jag inte om de här specialvajrarna på just den här masten ligger utanför skalskyddet eller inte. Det här är en specialkonstruktion eftersom den är så hög.

Svårt att upptäcka sabotage

Fredrik Bäckström menar också att det inte är självklart att teknikerna skulle kunna upptäcka sabotage som det vid Häglaredsmasten.

– I det här fallet var det ganska synligt, men kommer man dit mitt i natten kanske man inte är jätteuppmärksam. Hade någon kommit upp i masten minuterna innan den föll hade det varit riktigt illa.

Säkerhetsrutinerna kan ses över

Sekos skyddsombud har redan lagt ett skyddsstopp som innebär att ingen får klättra upp i masterna innan de har inspekterats och man har konstaterat att det inte har gjorts någon åverkan på dem. Nästa steg är att se över säkerhetsrutinerna tillsammans med Teracom.

– Det är självklart jätteviktigt att inte det här händer igen, det är ju livsfarligt om någon hade klättrat upp och masten hade brutits av. Då är det döden, klarar man sig har man bara tur. Vi måste kunna vara garanterade att det inte har skett något sabotage när man klättrar upp. Det är ett absolut krav från oss.

De säkerhetsrutiner som facket tidigare har fokuserat på är selar som man har när man klättrar i berg eller liknande utrustning, men de blir verkningslösa om masterna välter.

– Det kanske ska vara svårare att göra attentat på de här sakerna. Det vore väldigt bra om man såg över hur pass enkelt det går och det vore bra om man ökade bevakningen och inför nya instruktioner för de som jobbar med masterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet