Ulrica Karlsson i Ronneby som har varit inskriven hos Arbetsförmedlingen sedan 2010 och har varit helt utan jobb sedan februari förra året tycker att kontakten med Arbetsförmedlingen blivit allt sämre. Foto: Torbjörn Påhlman/Stina Sandström/SVT

Facket på Arbetsförmedlingen larmar: ”Vi hinner inte”

Publicerad

Sedan mars har drygt 270 000 personer skrivits in som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Den redan nedbantade myndigheten har prioriterat att skriva in de nya och facket varnar nu för att resurserna inte räcker för att ta bra hand om alla, och att de långtidsarbetslösa blir extra lidande.

– Det är ohållbart, säger Johan Eklund från ST-facket på Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten ökar och kommer fortsätta öka till början av 2021, enligt Arbetsförmedlingens prognos. I juni var 470 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är 130 000 fler än juni förra året. Samtidigt har antalet arbetsförmedlare minskat. Nu är de drygt 6 350 vilket är 1 100 färre än juni i fjol. 

– Vi har minskat personalen totalt med över 4 000 på grund av neddragningarna förra året. När vi nu också tvingas flytta personal för att hantera den här skenande arbetslösheten är det klart att den personalen måste tas från någonstans. Har vi så mycket mindre resurser är det klart att vi inte kan göra samma arbete, säger Johan Eklund, styrelseledamot för ST-facket på Arbetsförmedlingen.

“Vi hinner inte”

Johan Eklund varnar för att de långtidsarbetslösa, det vill säga de som inte jobbat på minst ett år, inte får tillräcklig hjälp. Det är en grupp som ökar. I juni 2019 var de 141 000, i juni i år var de 161 000 och enligt Arbetsförmedlingens prognos riskerar de 2021 att öka till över 200 000. 

– Det här är grupper som behöver extra stöd. Vi hinner inte ta hand om de som skrivs in nu på ett jättebra sätt heller. Vi gör det grundläggande, men mer hinner vi inte, säger Johan Eklund. 

“Kommer behöva göras mer”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark pekar på de satsningar som gjorts på bland annat korttidsarbete och fler utbildningsplatser men säger att det kommer att behöva göras mer.

– Det är ett ansträngt läge på Arbetsförmedlingen och vi måste återkomma inför höstens budget med ytterligare besked. Men regeringen kommer att säkerställa att Arbetsförmedlingen klarar att utföra sitt viktiga uppdrag. 

“Ingen kontakt”

Ulrica Karlsson i Ronneby som har varit inskriven hos Arbetsförmedlingen sedan 2010 och har varit helt utan jobb sedan februari förra året tycker att kontakten med Arbetsförmedlingen blivit allt sämre.

– Vi prioriteras inte alls. Den enda kontakt jag har med dem är när jag ska aktivitetsrapportera, sen har vi ingen kontakt överhuvudtaget. Vi ska bara försvinna någonstans i systemet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.