Foto: TT

Facket varnar: Sjuksköterskor orkar inte jobba heltid

Uppdaterad
Publicerad

Inställda operationer och platsbrist på intensivvården är ett resultat av dålig arbetsmiljö och slitsamma arbetstider för anestesi och intensivvårdssjuksköterskor. Det menar Vårdförbundet som i en undersökning sett att hela 41 procent arbetar deltid och närmare hälften uppger att det beror på att de inte orkar med jobbet.

På intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge tar man emot de svårast sjuka. Här arbetar Emanuel Sjöström som intensivvårdssjuksköterska.  För att få tid för återhämtning i vardagen har han valt att arbeta deltid, så istället för 100 procent arbetar han numera 85 procent.

– Vården har blivit så otroligt slimmad, alla liksom kämpar hårt och blir trötta. Jag kan inte se hur jag skulle orka jobba heltid. Jag måste göra såhär om jag ska kunna göra ett professionellt och patientsäkert jobb, säger Emanuel Sjöström.

Karolinskas budgetunderskott

Emanuel Sjöström är inte ensam om att arbeta deltid. I Vårdförbundets webbenkät om arbetsvillkor, där 4.839 stycken anestesi- och intensivvårdssjuksköterskor tillfrågats och 2.299 stycken svarat, så uppger fyra av tio att de jobbar deltid.

– Hälften av de som arbetar deltid uppger att de inte orkar jobba heltid. Det är anmärkningsvärt mycket och en ohållbar situation. Vi  ser att det har en stark koppling till arbetstider och arbetsvillkor. Det är värst för intensivvårdssjuksköterskorna som arbetar treskift och natt, säger David Liljequist på Vårdförbundet.

Tryck på personalen

Enligt Vårdförbundet är detta en tydlig signal till landstingen om att det finns en koppling mellan arbetstider och arbetsmiljö och den platsbrist som råder på intensivvårdsavdelningar och öppna operationssalar. De anser att arbetsmiljön måste förbättras annars blir det svårt att rekrytera och behålla personal, vilket ökar trycket på den befintliga personalen.

– Dagens arbetsorganisation är inte anpassad till den vård som bedrivs i dag. Trycket och arbetsintensiteten har ökat och det har ju definitivt inte blivit mindre av att det är svårt att rekrytera och svårt att behålla sjuksköterskor, säger David Liljequist.

”Fundera över organisation”

På Sveriges kommuner och landsting säger man att man kan behöva se över om man ska säga nej till deltidsförfrågningar eftersom det råder brist på anestesi och intensivvårdssjuksköterskor och det drabbar vården. Samtidigt måste kommunikationen mellan arbetsgivaren och arbetstagare på de ställen där medarbetare känner att de inte orkar jobba heltid bli bättre.

– Det är självklart så att om man inte orkar jobba heltid så behöver ju arbetsgivaren fundera över hur vi har organiserat arbetet. Och är det så många som uppger att det beror på arbetsmiljön då måste varje chef fundera över hur man har organiserat jobbet, säger Agneta Jöhnk, chef på avdelningen arbetsgivarpolitik, Sveriges kommuner och landsting.

Emanuel Sjöström tycker det är övervägande positivt att arbeta som intensivvårdssjuksköterska trots det höga tempot. Men han funderar inte på att gå upp i tid.

– Jag är 45 år nu men jag vill arbeta här tills jag är sextiofem år. Jag älskar det här arbetet. Tyvärr tror jag inte att jag kommer orka i längden. Men tills dess vill jag göra allt jag kan för att fortsätta. Då är deltidstjänst ett sätt att få återhämtning i jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet