Foto: SVT Design

Fall på fall av kritik – men överförmyndarna är passiva

Uppdaterad
Publicerad

Gång på gång ser kommunernas överförmyndare mellan fingrarna på felaktigheter som gode män, förmyndare och förvaltare begår. Det visar SVT Nyheters granskning #deutsatta. Här är några av de berättelser som SVT Nyheter har stött på under granskningen.

Länsstyrelserna ska kontrollera att kommunernas överförmyndare gör sitt jobb, det vill säga att gode män, förvaltare och förmyndare som kommunerna utsett är hederliga. Det vapen Länsstyrelserna har, är att utdela kritik.

SVT har gått igenom Länsstyrelsernas kontroll av över 8.000 akter. Hälften av överförmyndarna får kritik. Här kan du läsa om några av de fall vi hittade:

#deutsatta

Umeå:

Två barn ärver år 2006 sin far, förmyndaren tar under ett år ut nästan hela arvet, 196.500 kronor utan kvitton, med överförmyndarens godkännande.

Länsstyrelsen ger allvarlig kritik: ”Det finns uppgifter som tyder på att förmyndaren förskingrat barnens pengar”.

Överförmyndaren har inte agerat alls, men skriver nu till Länsstyrelsen att de tänker polisanmäla.

Lessebo:

En 88-årig änka får veta av sin nye gode man att den tidigare gode mannen tagit ut 900.138 kr från hennes och makens konton.

Länsstyrelsen ger allvarlig kritik.

Överförmyndaren: Ingen åtgärd.

Åre:

Den gode mannen lät en psykiskt sjuk kvinna betala stora summor till den gode mannens sambos företag. Dessutom såldes kvinnans tomter och hus i Åre av den gode mannen, utan att värderingsintyg fanns.

Länsstyrelsen ger allvarlig kritik och misstänker jäv.

Överförmyndaren har inte agerat och den gode mannen har kvar sitt uppdrag.

Laholm:

Den gode mannen hade personens pengar på sitt eget konto, med överförmyndarens godkännande.

Länsstyrelsen skriver: ”Det är ytterst allvarligt” och ”strider mot gällande lagstiftning”.

Gällivare:

Den gode mannen snålar med den äldre kvinnans pengar. Kvinnan tvingas äta gröt, som hon inte tycker om, eftersom fil ”är för dyrt”. Hon får inte fika eller mellanmål och inte heller nya kläder, då hon behöver det i kylan.

Överförmyndaren agerar inte, trots anmälan från hemtjänsten.

Länsstyrelsen kräver att saken utreds.

Strömstad: 

Den gode mannen har träffat ekonomiska avtal, för personens räkning, med sig själv.

Länsstyrelsen kritiserar. Det är ”en uppenbar jävssituation” han har ”i princip träffat avtal med sig själv”.

Överförmyndaren kände till jävet, men agerade inte.

Laholm:

En ersättare i överförmyndarnämnden har själv uppdrag som god man i kommunen.

Länsstyrelsen ”ser mycket allvarligt på detta, då det är en klar jävssituation”.

Kinna:

Två barn får försäkringspengar efter en avliden förälder. Men överförmyndare kontrollerar aldrig vad som händer med pengarna, trots att deras förmyndare finns hos både kronofogdemyndigheten och socialnämnden. Inte ens då barnen blir myndiga får de veta att de skulle ha fått försäkringspengar.

Trots länsstyrelsens kritik, struntar överförmyndaren i att agera och har aldrig kontaktat barnen.

Stenungsunds kommun:

En god man får anmärkningar på sina ekonomiska redovisningar tre år i rad. Överförmyndaren förlänger förordnandet.

Länsstyrelsen tycker att den goda mannen borde bytas ut, eller i alla fall utbildas.

Falköpings kommun:

Barnens pappa dör och efterlämnar ett arv, med bland annat två hyresfastigheter. Barnens farmor blir god man och säljer fastigheterna till sig själv. Överförmyndaren begär inte in några redovisningar och har inte kontrollerat att barnen fått ut några pengar från försäljningen.

Länsstyrelsen är kritisk och anser att affären måste utredas.

Arjeplog kommun:

Ensamkommande barn har tre olika gode män under fem månader. Barnet får själv inte samtycka till de gode männen.

Länsstyrelsen påpekar att överförmyndaren ska lyssna till barnets åsikt.

Alingsås kommun:

49.133 kronor förskingras och den gode mannen får lämna sitt uppdrag. Men ingen polisanmäler den gode mannen som klarar sig utan påföljd.

Länsstyrelsen är kritisk till detta, men överförmyndaren har ingen skyldighet att polisanmäla.

Skara kommun:

Den 43-åriga kvinnan får allt sämre ekonomi, utan att förstå varför. Då hon frågar sin gode man, en kvinna med flera uppdrag, blir kvinnan arg.43-åringen övertalas dessutom att ta ett lån med hög ränta. Hon försöker få hjälp av överförmyndaren, som säger att allt är i sin ordning. Till sist är det en annan bekant till 43-åringen som slår larm och polisanmäler.

Totalt har drygt 157.000 kronor försvunnit.

Den goda mannen döms i tingsrätt grov trolöshet mot huvudman.

Skara kommun:

En psykiskt sjuk kvinna har samma gode man. Hon mår mycket dåligt och säger till andra att hon är rädd att den gode mannen ska bli arg på henne. Därför tar hon till exempel lån till hög ränta, när den gode mannen vill det.

Kvinnan dör och vid polisutredningen framkommer att den gode mannen fört över 293.000 kronor till sitt eget konto.

Inte heller här har överförmyndaren reagerat.

Älvsbyn kommun:

Barnets förmyndare tar flera gånger ut pengar och uppger att det ska gå till utlandsresor, men lämnar aldrig in kvitton eller något annat som styrker vad pengarna används till.

Överförmyndaren tycker inte att kvitton behövs eftersom ”huvudmannen snart är myndig”.

Länsstyrelsen anser att överförmyndaren måste ”tillse att pengarna kommit barnet tillhanda”.

Kiruna:

Vid flera tillfällen ber en person om att få byta förvaltare. Förvaltaren har 40 olika uppdrag i länet. Överförmyndaren säger nej.

Länsstyrelsen varnar för risken med att låta förvaltaren ha många parallella uppdrag.

Gällivare:

Förmyndaren köper säng, digitalkamera, dator och TV för över 35.000 kronor till ett treårigt barn. Överförmyndaren godkänner inköpen.

Länsstyrelsen: ”ifrågasätter skäligheten av de beviljade uttagen” och anser att överförmyndarnämnden ”brustit i sin skälighetsbedömning. För detta får nämnden kritik”.

Kiruna:

Barnet ärvde över 250.000 kronor från sin pappa. Kontot tömdes helt och förmyndaren förekommer hos kronofogden.

Överförmyndaren tycker inte att det finns någon anledning att polisanmäla och menar att förmyndaren lånat pengarna av sitt barn.

Länsstyrelsen beslutar ta in akten för granskning. ”De brister som uppmärksammats vid inspektionen är av allvarlig karaktär”.

Katrineholm:

Barnet ärvde 87.000 kronor, men ingen kontrollerade att pengarna placerades på ett konto i barnets namn.

Länsstyrelsen är kritisk och vid samtal medger överförmyndaren att det ”finns vissa brister i uppföljningen av ärenden”.

Gnesta:

1.250.000 kronor ges bort till den gode mannen. Överförmyndaren godkänner transaktionen.

Länsstyrelsen ger allvarlig kritik och krävde åtgärder. Det slutar med att den gode mannen entledigas. Pengarna återkrävs inte.

Norrtälje:

Förmyndare lånar 750.000 kronor från barnets konto för att köpa lägenhet, möbler m.m. Inga lånehandlingar upprättas och överförmyndaren vidtar inga åtgärder.

Länsstyrelsen menar att överförmyndaren måste bevaka att pengarna återbetalas eller en revers upprättas.

Skinnskatteberg: 

Minst trettio ensamkommande flyktingbarn är utan vårdnadshavare.

Överförmyndaren säger att hon inte förstått att hon har tillsyn över förmyndare och vårdnadshavare. Länsstyrelsen är kritisk.

Håbo:

Förmyndaren gör av med över 1,5 miljon kronor utan att specificera vart pengarna gått. Överförmyndaren agerar inte.

Länsstyrelsen påpekar att alla utgiftsposter ska specificeras och verifieras.

Härjedalen:

En handläggare vid överförmyndarnämnden säljer en säng till en de utsatta, trots att hen har ansvar för att kontrollera att pengarna används rätt.

Länsstyrelsen: ”högst olämpligt att handläggare vid överförmyndarnämnden har privata affärer med de vars ekonomi de sedan ska granska”.

Lessebo:

Det gamla paret har samma gode man. Då den gode mannen avlider märker parets son att stora summor pengar, över en miljon kronor, överförts från föräldrarnas konto till den gode mannen. Bland annat har den gode mannen sålt deras villa.

Överförmyndaren hävdar att årsräkningarna granskats och varit korrekta.

Länsstyrelsen upptäcker stora felaktigheter i redovisningen och slår fast att paret lidit ekonomisk skada på grund av bristande tillsyn.

Perstorp:

Pensionen betalades rakt in på den gode mannens konto. Överförmyndaren påpekar det, men pengarna fortsätter komma in till den gode mannen, som får ha kvar sitt uppdrag.

Länsstyrelsen kritiserar överförmyndarnämnden och påpekar att ”det funnits en påtaglig fara att huvudmannens medel används för annat än dennes uppehälle och nytta”.

Norrköping:

När den 89-åriga kvinnan dog efterlämnade hon nästan två miljoner kronor. Hon hade inga arvingar, utan pengarna skulle enligt testamentet gå till hennes gode man. Testamentet had upprättats och bevittnats av den gode mannen själv.

Kammarkollegiet anser att mannen utnyttjat sin ställning och stämmer honom. Myndigheten vill att testamentet ska ogiltigförklaras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet