Oroliga Facebook-användare kan vara lugna: Ditt konto kommer inte att hackas för att en vän accepterat en förfrågan från Anwar. Foto: TT

Falsk varning sprids: Ditt konto kommer inte hackas

Uppdaterad
Publicerad

”Acceptera inte Anwar Jitous kontakt, det är en hacker”. Så låter varningen som sprids på sociala medier – men det hela är en bluff.

En varning sprids bland användare på sociala medier där de uppmanar varandra att inte acceptera en vänförfrågan från en Anwar Jitou.

Så här ser varningen ut: ”Vänligen meddela alla kontakter i din Messenger-lista, inte acceptera Anwar Jitous kontakt, det är en hacker som har datorn ansluten till ditt Facebook-konto. Om en av dina kontakter accepterar den kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack”

Stämmer inte

Men det hela är en bluff, något som Metros Viralgranskaren också skrivit om. Varningen ska ha dykt upp i juni på italienska till en början och har sedan översatts till svenska.

Så här ser den ursprungliga varningen ut som sedan översatts till flera språk. Den italienska varningen sprids fortfarande på bland annat Facebook. Foto: Skärmdump/Facebook

LÄS MER: Polisen varnade för falskt sms – visade sig komma från dem

Har dykt upp förut

Sajten Snopes skriver att varningarna formulerade på detta sätt är en välkänd bluff som cirkulerat länge. Namnet byts ut och tidigare har varningen handlat om vänförfrågningar från ”Christopher Davies” eller ”Jessica Davies”.

Sajten skriver att det finns en möjlighet att länkar eller mejl som är postade på Facebook kan innehålla virus, men att ingen behöver vara orolig över varningar som är formulerade som den aktuella.

Finns inte

Någon profil med namnet som cirkulerar i varningen finns i skrivande stund inte, däremot finns flera användare med efternamnet Jitu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.