Två män sitter häktade, inblandade i parkeringstillstånds-härva, misstänkta för urkundsförfalskning. Foto: SVT

Polisen sprängde fabrik för falska p-tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Två personer sitter häktade efter att polisen slagit till mot en lokal där de hittat falska parkeringstillstånd.

Samtidigt hittade polisen förfalskade körkort, pass och bankkort.

SVT har de senaste veckorna visat hur förfalskade parkeringstillstånd omsätter stora pengar. Nu utreder polisen i Stockholm en omfattande härva med falska parkeringstillstånd, pass och id-kort. Två män i 35-årsåldern sitter häktade, misstänkta för grov urkundsförfalskning.

– Vi har haft ett nära samarbete med Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) som nationellt samlar in alla falska ID-handlingar. NFC:s slutsats är att de misstänkta har varit de mest drivande i Sverige, säger Niclas Larsen vid polisens bedrägerisektion.

Fusket med handikapptillstånd

I mars i år slog polisen till mot en lokal vid Årsta partihallar i södra Stockholm. Där hittade de bland annat förfalskade bankkort, id-handlingar, körkort och pass – men också förfalskade handikapptillstånd. Sedan dess har utredningen vuxit.

Flera personer inblandade

– Vi har plockat in flera personer i den här utredningen. Vi tror att de har köpt falska handlingar, säger Niclas Larsen.

Rent materiellt, vad mer har ni hittat under utredningens gång?

– Det första tillslaget betraktade vi som en tillverkningsfabrik av diverse falska ID-handlingar. Vi har även sett spår av falska parkeringstillstånd.

Riskerar sex års fängelse

SVT Nyheter har på senare tid gjort flera uppmärksammade inslag om handeln med förfalskade parkeringstillstånd. De två män som sitter häktade är misstänkta för grov urkundsförfalskning – ett brott med en påföljande straffskala från sex månader upp till sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet