Falukorvens skyddade beteckning kan tas bort. Foto: Fredrik Sandberg/TT arkiv

Falukorven hotad – men inte champagnen

Uppdaterad
Publicerad

Skyddet för vad som är en falukorv och vad som är en hushållsost kan snart vara ett minne blott.

Falukorven och hushållsosten är Sveriges enda två produkter som går under ursprungsbeteckningen ”Garanterad traditionell specialitet”, som reglerar vilket recept som gäller. Men den beteckningen vill EU-kommissionen ta bort, rapporterar ATL. Såväl den älskade osten som korven kan därmed förlora sitt skydd.

EU-kommissionen vill ersätta beteckningen med en mer flexibel märkning med motiveringen att det skulle förenkla ansökningsprocessen och öka intresset för ursprungsbeteckningar i länder som exempelvis Sverige, som inte har så många, skriver ATL.

Skyddet för exempelvis champagne vill man däremot behålla. EU-kommissionen vill nämligen inte rucka på de två ursprungsbeteckningar som slår fast att en produkt ska vara helt, eller delvis, producerad i ett särskilt geografiskt område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.