Chris Bevington från Storbritannien var en av fem personer som dödades i terrordådet på Drottninggatan. Foto: AFP PHOTO / Family handout via Foreign & Commonweatlh Office (FCO)/TT

Familj vittnade om Chris Bevington i rättegången mot Rakhmat Akilov

Uppdaterad
Publicerad

I dag vittnade familjemedlemmarna till Chris Bevington, som dödades i terrordådet på Drottninggatan. Familjen önskar att Sverige instiftar en fond med ekonomiskt stöd för terroroffer. Hans far avslutade med att vända sig direkt till terrormisstänkte Rakhmat Akilov.

– Du gjorde vad du kände att du var tvungen att göra och det hatar jag. Om du hade träffat Crispin, hade han försökt hjälpa dig, sade pappan i ett tårfyllt förhör i rätten.

De har flugit hit från Storbritannien på nytt för att delta i en av de sista rättegångsdagarna. De senaste månaderna har de varit här åtta-nio gånger.

I rätten beskriver familjen till brittiska Chris Bevington som bodde i Stockholm, hur Sverige och Stockholm gått från en plats de älskade att besöka till ett land och en stad de känner ilska, avsky och sorg över.

Terrordådet i Stockholm

– Varje gång flyget landar reser sig håren på min kropp, säger pappan John Bevington.

”Glad och passionerad för jobb med nyanlända”

Det har blivit dags för rätten att lyssna till de anhöriga som förlorat en älskad i terrordådet på Drottninggatan förra året. Under torsdagen hördes föräldrarna och systern till 41-åriga Chris Bevington som dödades i attacken.

Även sönerna till dödade Marie Kide, hördes under förmiddagen.

– Mamma var glad och passionerad för sitt arbete, där hon jobbade med nyanlända ungdomar, berättade en av sönerna.

”Han hade varit stöttande, hjälpsam och lyssnat på dig”

Sorgen låg tung över rättssalen. Berättelserna om vrede, frustration och ångest gjorde luften svår att andas.

Chris Bevingtons föräldrar och systrar delade med sig av bilden av Crispin ”Chris” Bevington som en fantastisk, tolerant, familjekär man som älskade Sverige och sin familj.

Familjen Bevington hade önskat att Rakhmat Akilov inte befann sig i rättssalen under deras vittnesmål, så han fick lyssna från en angränsande sal. Men John Bevington avslutade ändå sitt vittnesmål med att särskilt rikta sig till den misstänkte terroristen.

– Om du hade träffat Crispin hade han varit stöttande, hjälpsam och lyssnat på din åsikt. Han hade försökt hjälpa dig att försöka komma in i det svenska samhället. Faktumet att du dödade honom är en tanklös och fruktansvärd handling.

Skickat brev till Stefan Löfven

Familjen Bevington höll efter förhandlingarna en kort pressträff där de mötte de svenska medierna.

Föräldrarna John och Pamela Bevington har tidigare skickat en brev till statsminister Stefan Löfven och bett att svenska regeringen ska stötta Chris familj och även andra anhöriga som drabbats av attacken på Drottninggatan.

John Bevington berättade för SVT Nyheter att han fortfarande väntar på svar om vad Löfven ska göra.

Önskar en fond för drabbade offer

Hans önskan är att Sverige, liksom länder som Storbritannien och Tyskland anstiftar en statlig fond där drabbade terroroffer ska kunna söka ekonomiska medel för att kunna fortsätta med sina liv.

– Svenska regeringen har inte gjort något för oss. Jag träffade statsministern på minnesstunden förra veckan och han var empatisk som en medmänniska men log bara när jag sa att jag väntade på svar.

Han fortsätter:

– Det borde finnas en terrorfond för att trygga de drabbade, som det finns i Storbritannien. Nu har Sverige också drabbats och det är 150 personer som är påverkade av detta attentatet. Det har gått ett år nu utan att något hänt, säger John Bevington.

Yrkar på ersättning för psykiskt lidande

Familjen Bevingtons målsägandebiträde Jessica Sandberg har yrkat på ersättning för psykiskt lidande på 150 000 kronor för vardera familjemedlem, en summa långt över de 60 000 som är praxis.

Hon menar även att hennes klienter har rätt till kränkningsersättning på ytterligare 150 000, något som normalt endast ges till brottsoffer.

– Jag anser att de är berättigade till ersättning för psykiskt lidande eftersom jag anser att det är synnerligen försvårande omständigheter. Kränkningsersättningen menar jag bör ges eftersom de har varit brickor i hans spel att påverka Sverige och världen, därför bör de kunna ses som brottsoffer, säger hon till SVT Nyheter.

”Rättvisa betyder inte så mycket”

Men familjen menar att rättvisa eller avslut kommer de aldrig att få.

Chris Bevingtons mor Pamela säger till den samlade pressen.

– Det finns inget avslut att få när ens son mördats på ett sådant våldsamt sätt. Rättvisan betyder inte mycket, vår son kommer aldrig tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet