Stig Westlund har precis vittnat om hur Akilov körde in i Åhléns en meter ifrån där han stod. Här ses han framför säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: Helena Zachariasson/SVT

Lastbilen kraschade en meter från honom: Kräks av ångest varje morgon

Uppdaterad
Publicerad

Stig Westlund stod inne på Åhléns, ungefär en meter ifrån där lastbilen kraschade in genom skyltfönstret. Han har suttit med och lyssnat nästan varje dag under den flera månader långa rättegången. I dag var det hans egen tur att vittna.
– Jag kräks varje morgon av ångest för att gå ut, säger Stig Westlund till SVT Nyheter efter vittnesmålet.

Stig Westlund står vid kassan och pratar i telefonen på Åhléns kosmetikaavdelning där han jobbar sedan 14 år tillbaka, när han hör ett högt dån och hyllorna med sminkprodukter bredvid honom rasar samman. En meter från där han står rusar Rakhmat Akilov in lastbilen genom skyltfönstret. Glas splittas, hela inredningen kollapsar.

– Hyllorna far mot mig och och då springer jag. Sedan stannar jag till och tänker att det är ingen idé längre, men sedan fortsätter jag att springa ut från Åhléns, berättar Stig Westlund i rättssalen.

Tårarna rinner, men han torkar dem och samlar sig.

– Jag tittar efter mina kollegor och ser ingen och tänker att de alla är döda. När jag kommer ut på gatan är det som en krigszon, det var pansarvagnar, helikoptrar och beväpnade poliser. Personer med k-pistar kom springandes och sa att jag skulle springa därifrån.

”Förlorade en bit av mig själv”

I dag är Stig Westlund sjukskriven och lider av posttraumatiskt stresssyndrom. Han har svårt med minnet och plågas ofta av nackspärr. Två gånger i veckan besöker han en psykolog.

– Mitt liv stannade den där dagen. Jag förlorade en bit av mig själv. Jag minns knappt vad som hänt under det här året. Jag vågar inte gå ut, jag var jättesocial förut men nu sitter jag bara hemma i min lägenhet.

SVT Nyheter talar med Stig Westlund efter rättegångsdagen är slut.

– Jag känner en lättnad i kroppen. Även om jag inte lyckats säga allt jag vill till Akilov och han har suttit och tittat ned i golvet har han ändå hört vad jag sagt. Jag känner mig färdig nu.

Tror du att du kan gå vidare nu?

– Just nu känns det så, men jag vet inte hur det känns i morgon. Jag har hört att man oftast blir sängliggande dagen efter en sådan här dag.

”Känner äckel över Akilov”

Stig Westlund och de som befann sig inne på Åhléns när Akilov kraschade lastbilen genom skyltfönstret är enligt åklagaren utsatta för brottet framkallande av fara för annan, inte mordförsök genom terroristbrott som många ute på Drottninggatan anses utsatta för. Det är något som upprör honom.

– Hur mycket mer mordförsök kan det bli när man står en meter från en lastbil och han detonerar en bomb inne i varuhuset, det förstår inte jag. Rent juridiskt ska det tydligen kunna gå att bevisa att han försökte mörda just mig, men jag tycker att man borde ändra lagen i sådana här terroristfall när det är uppenbart att en terrorist vill döda så många som möjligt, säger han.

Att Rakhmat Akilov förnekar brott mot en del av målsägarna medan han erkänner andra är också jobbigt för Stig Westlund och många av de som vittnat i rätten.

– Jag känner äckel över Akilov, att han sitter där och verkar så oberörd och att han också får välja vilka som är offer och inte. Det tycker jag är helt sjukt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet