Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har efterfrågat många gånger att kommunerna ska komma” säger familjehemsförmedlaren som riktar kritik mot Sveriges kommuner. Foto: Per Leandersson/SVT

Familjehemsförmedlaren: ”Blir nästan som en barnmarknad”

Publicerad

Oseriösa och kriminella aktörer tjänar miljoner på att förmedla familjehem åt barn. Ingrid Österberg, som själv driver företag i branschen, vittnar om kommunernas bristfälliga kontroller.

– På 15 år har kanske fem kommuner har varit på besök, säger hon.

Se dokumentären ”Uppdrag: Foxtrot” här!

Socialtjänsten använder sig ofta av externa mellanhänder, så kallade konsulentföretag, för att hitta familjehem åt barn.

Bakom många av företagen som fakturerar kommuner på miljoner finns oseriösa aktörer och kriminella, visar SVT:s granskning.

– Det blir att man urholkar systemet och är ett hot mot demokratin. Om det kommer in kriminella aktörer, vad händer då med barnen? Hur utnyttjade kan de bli i det här?

”Som en barnmarknad”

Så säger Ingrid Österberg som har haft företag i branschen i över 15 år. Enligt henne har en del kommuner kontakt med över 100 konsulentföretag – företag som får beskrivningar om barn som behöver nya jour- eller familjehem.

– Det blir nästan som en barnmarknad. Jag kan tycka det är lite obehagligt att man beskriver ett barns problem för 100 företag, säger hon.

Användningen av konsulentstödda familjehem är en betydligt dyrare lösning för kommunerna.

SVT:s granskning av 16-årige Tim, som rekryterades in i gängkriget, visar att han hade elva olika placeringar på två år. Botkyrka kommun använde sig av konsulentföretag som de i regel betalar 75 000 och 90 000 kronor i månaden för när det handlar om unga med svårare problematik.

Kostar miljarder

Enligt beräkningar i utredningen “Barn och unga i samhällets vård” är kommunernas kostnader för de konsulentstödda familjehemmen 2,43 miljarder kronor per år, att jämföra med 1,08 miljarder kronor per år om de privata mellanhänderna hade kapats.

Ingrid Österberg efterlyser mer kontroller från kommunerna för att motverka oseriösa aktörer. Hennes företag har endast fått kontrollbesök av kommuner vid cirka fem tillfällen på över 15 år.

– Jag tycker att granskningen i dag ofta hamnar på fel nivå, att man tittar på familjerna som tar emot barnen. Man ska i stället granska företagen och ägarna som har ansvar att ge stöd till familjehemmen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Diamant Salihu om den akuta situationen och rekryteringarna av barnsoldater. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.