Domen mot den italienske kirurgen Paolo Macchiarini står fast. Foto: Magnus Andersson/TT

HD tar inte upp målet – domen mot Macchiarini står fast

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd i målet där kirurgen Paolo Macchiarini dömdes för grov misshandel, enligt ett pressmeddelande. Därmed står hovrättens dom på 2,5 års fängelse kvar.

Det var i juni som hovrättens dom mot Paolo Macchiarini föll – en straffskärpning jämfört med tingsrättens dom året innan. Han dömdes för tre fall av grov misshandel. Det handlar om tre av hans patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade 2011 och 2012. Den experimentella behandlingen ledde till svåra komplikationer och att patienterna avled.

– Han har genomfört ingreppen utan att det har varit vetenskapligt beprövat och utan tillstånd, sade hovrättsrådet Maria Hölcke efter domen.

Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini anställdes som forskare och överläkare vid Karolinska institutet respektive universitetssjukhuset 2010. Efter att flera av hans patienter avled anklagades Macchiarini för vållande till annans död, grov misshandel och forskningsfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.