Kirurgen Paolo Macchiarini överklagar domen. Foto: Kirurgen Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini överklagar fängelsedom till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macciarini lämnade på onsdagen in ett överklagande till Högsta domstolen. Hans advokat Björn Hurtig menar bland annat att hovrättens avgörande strider mot lagen, uppger Läkartidningen.

I juni dömdes kirurgen Paolo Macchiarini för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader. Målet gäller tre patienter, två män och en kvinna, som fick syntetiska luftstrupar inopererade på Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012.

På onsdagen lämnade Macchiarinis advokat Björn Hurtig in ett överklagande till Högsta domstolen. I överklagan står bland annat att Paolo Macchiarini inte har begått något brott och att hovrättens avgörande strider mot lagen. Björn Hurtig påstår också att hovrätten inte har bedömt all bevisning som har lagts fram och att hovrätten dessutom har dömt utanför åtalet.

På grund av semestertider begär advokaten anstånd till den 18 augusti för att inkomma med överklagandet i sin helhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kirurgen Paolo Macchiarini i intervju med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.