”Är det fortfarande coolt att röka?”, frågade sig fansen. Foto: TT/Faksimil

Fansens rök-raseri mot Håkan Hellström i sociala medier: ”Ofräscht!”

Publicerad

Allsång på Skansen-veteranen Håkan Hellström, komplett med den klassiska rock-accessoaren 'cigarett i munnen', poserade på bild i sociala medier där han meddelade att en ny skiva hägrade vid horisonten. Men – Göteborgstrubaduren verkar ha missbedömt sina fans, som ger tummen ner till hans fimpbeprydda fejs. ”En cigg i mun? Det är rätt ofräscht år 2018. Gör om Håkan!”, kommenterar en person på Facebook.

Den stereotype rockstjärnan ses ogärna på bild utan en cigarett i munnen – något som Håkan Hellström tog fasta på när han en minut över tolv natten till fredag postade en bild på Instagram och Facebook för att göra reklam för sin kommande skiva, som släpps den 14 december.

På bilden ses Hellström när han tänder eld på ett skivfodral med en cigarett, som han har i munnen.

”Är det fortfarande coolt att röka?”

Artisten har en stor och lojal fanskara i Sverige, som snabbt reagerade med vild glädje över beskedet.

”WOW, drömmer jag??!!! Den här låten kommer eka över Göteborg i sommar!” skriver en entusiastisk användare.

Cigaretten uppskattades dock inte av Håkan-fansen, som snabbt började kräva att artisten skulle fimpa.

”Kul med ny skiva men sluta rök din fomme”, ”Varför röker han, undrar mitt barnbarn?”, ”Är det fortfarande coolt att röka?” – ciggrelaterade kommentarer fyllde flödena. Några försvarade också Hellström, och menade att rock'n'roll och rökning är en kär gammal kombination, och att man borde ge dispens för musikartister.

Rockig rök-look kritiserats förut

Håkan Hellström har tidigare drabbats av cigg-kritik. På skivomslaget till ”Två steg från paradise” och i videon ”River en vacker dröm” ses Hellström röka, något som då fick organisationen A non smoking generation att gå i taket.

”Jäkligt dumt”, kommenterade Fredrik Söderhielm, generalsekreterare för stiftelsen till Aftonbladet.

Håkan Hellström har varit med sju gånger i Allsång på Skansen, och har länge odlat en mysig folkkär persona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.