Personliga registreringsskyltar får inte väcka anstöt eller medföra olägenhet, säger Transportstyrelsen. Foto: SVT Design

Får inte ha TRUMP som nummerskylt

Uppdaterad
Publicerad

En person på Västkusten nekas använda teckenkombinationen TRUMP på sin personliga nummerplåt eftersom den kan uppfattas som stötande.

Mannen som har en stor svart amerikansk SUV med V8-motor ansökte hos Transportstyrelsen om en så kallad personlig fordonsskylt, men fick avslag.

”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande”, skriver Transportstyrelsen i beslutet i augusti.

– Personliga registreringsskyltar får inte väcka anstöt eller medföra olägenhet. Därför avslås skyltar som bedöms vara olämpliga, till exempel om de innehåller politiska budskap eller stötande ord, säger kommunikatör Sofie Andersson på Transportstyrelsen.

Myndigheten skriver i beslutet att det som vanligtvis är stötande är anspelningar på alkohol, droger, sex, svordomar, religion, politik, sjukdomar eller kriminalitet.

Statsminister Löfven ok?

Det är däremot inte helt säkert att det skulle bli avslag på en ansökan om fordonsskylt med teckenkombinationen LÖFVEN.

När SVT frågar svarar Transportstyrelsen ”att det är möjligt att en sådan ansökan skulle kunna avslås” på grund av att det kan anses medföra olägenhet. Men kommunikatör Sofie Andersson betonar att hon inte kan uttala sig exakt i enskilda fall utan att en sakkunnig undersökt saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer