Foto: Johan Nilsson / TT

Färre döda med covid-19 i regioner som testat mycket

Publicerad

I regionerna där många har covid-testats har färre dödsfall skett och färre har lagts in på sjukhus, jämfört med regioner som testat i mindre utsträckning, uppger Sveriges Radio.

– Vi ser väldigt stora skillnader i hur mycket man har testat i de olika regionerna, säger Jonas Björk, professor i epidemiologi vid Lunds universitet, till Sveriges Radio.

Hänsyn har tagits till smittspridningen, invånarnas ålder och befolkningstäthet. Regionerna har inte bara haft färre dödsfall utan också färre sjukhusinläggningar, enligt Ekot.

– Det är i genomsnitt mellan två och tre gånger fler testade i de regioner som har testat mycket jämfört med dem som har testat lite, säger Jonas Björk, professor i epidemiologi och en av rapportförfattarna.

Ångrar beslut

Två regioner som testat lite är Blekinge och Östergötland. Regionstyrelsens ordförande i Östergötland Kaisa Karro (S) ångrar att man tidigt under pandemin beslutade att bara använda egna laboratorier. Men hon tror inte att den låga provtagningen lett till fler dödsfall.

– När man tittar på den statistik som vi har i Östergötland, så ser inte vi att vi sticker ut med antalet dödsfall eller mortalitet. Testningen var vår svaghet, men det är väldigt långa växlar att dra den slutsatsen utifrån provtagningen, säger Kaisa Karro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer