Färre vaccinerar sig efter narkolepsiskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som har tagit vaccin mot säsongsinfluensa har gått ner betydligt de senaste åren. Rädsla för narkolepsi kan ha spelat en roll, enligt Smittskyddsinstitutet.

När kylan tar fart tar också influensaspridningen fart. Nu uppmanas riskgrupperna, framför allt äldre, att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Men allt färre tar vaccinet.

Förra året var det bara 44 procent av de över 65 år som tog vaccin mot säsongsinfluensa, mot 56 procent året innan rapporterna om narkolepsi började ta fart. Det kan tala för att narkolepsin kan ha spelat en roll i att skrämma människor från att ta vaccinet, enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

– Rädslan för narkolepsi kan vara en orsak. Det kan också bero på att det finns en trötthet på influensavarningar. Riktigt hur vi ska bära oss åt för att få tillbaka förtroendet vet vi inte. Så länge vi inte vet exakt vad som orsakade narkolepsin kommer en viss misstro alltid att kvarstå, säger Annika Linde.

Varierar mellan olika landsting

Preliminära siffror från landstingen tyder på att antalet vaccinationer även i år fortsätter att ligga på en lägre nivå än tidigare. Siffrorna varierar mellan olika landsting, men man ser inga stora förändringar sedan förra året. Annika Linde tycker att det är bekymmersamt om människor låter bli att ta vaccinet på grund av rädsla för biverkningar.

– Det är allvarligt för dem som kan drabbas av mycket svår influensasjukdom eller avlida. Säsongsvaccinet har getts i miljardtals doser sedan 1942 utan att orsaka narkolepsi så vi bedömer att det är säkert ,men det hjälper inte när människor känner den här osäkerheten.

Nästa massvaccination ångestfylld

Nästan alla föräldrar fortsätter däremot att vaccinera sina spädbarn. Det finns heller ingenting som tyder på att narkolepsierfarenheterna har haft effekt på hur många tonårstjejer som tagit vaccin mot livmoderhalscancer, även om det är svårt att avgöra då det saknas tidigare siffror att jämför med.

Men Annika Linde är bekymrad över vad som kommer att hända när det kommer en ny pandemi.

– Det kommer att bli väldigt ångestfyllt för människor att vaccinera sig om de inte känner sig absolut trygga. Om vi väljer att massvaccinera en gång till måste vi ha en betydligt tydligare process där vi gör all information om vilka risker och vinster som finns tillgänglig, säger hon.

Sajter varnar för vaccin

På nätet vimlar det av sajter som misstror myndigheterna och varnar för olika hemska biverkningar av olika vaccin. Men Annika Linde vill inte säga att de som lägger ut informationen är dumma eller gör fel.

– Det fria ordet är viktigare än allting annat. Om det skapar mycket ångest och får gamla att låta bli att vaccinera sig och bli sjuka är det väldigt tråkigt. Men alla har sin frihet att säga vad de vill och tycker, vår uppgift är att bemöta det på bästa sätt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet