Foto: Johan Nilsson/TT

Färre väntas söka asyl i Sverige

Publicerad

Allt fler människor söker asyl i Europa, men i Sverige pekar trenden nedåt. Migrationsverkets nya prognos för 2023 och 2024 visar att 13 000 människor väntas söka asyl här i år respektive nästa år. Det är en lägre siffra än vad som tidigare uppskattats.

EU-länderna tar sammanlagt emot nästan lika många asylansökningar som under rekordåren 2015 och 2016, men i Sverige söker allt färre asyl. Migrationsverket justerar nu ner sin prognos för de kommande åren med tusen personer.

Annika Gottberg är planeringsdirektör på Migrationsverket och säger att minskningen av antalet asylsökande bland annat beror på att många flyktingar inte längre söker sig till Sverige.

– Många kommer till Europa från länder i Afrika via Medelhavet, och tar man sig från de ursprungsländerna brukar man inte söka sig till Sverige. Sedan ser vi också att minskningen sammanfaller i tid med den migrationspolitiska omläggningen som gjordes 2015. Framför allt övergången från permanenta till tidsbegränsade uppehållstillstånd, säger hon.

Färre än väntat också från Ukraina

Dessutom gör Migrationsverket bedömningen att färre än väntat kommer söka asyl i Sverige från Ukraina. Även där justeras siffran ner från 14 000 till 13 000 år 2023. Nästa år väntas 10 000 ukrainare söka skydd i Sverige.

Kriget mellan Israel och Hamas väntas inte påtagligt påverka antalet asylsökande i Sverige, enligt prognosen. 

– Dels är det väldigt svårt att fly från Gaza just nu, dels så har vi under en tid sett att palestinska flyktingar inte söker sig till Sverige i särskilt stor utsträckning. Det kan förstås ändras på sikt, men den bedömningen gör vi nu, säger Annika Gottberg.

Drygt 8 000 beräknas återvända

I prognosen finns även siffror för hur många som självmant väntas återvända till sina hemländer, efter att ha fått avslag på asylansökan. 4 300 tros återvända under 2023, och 3 800 personer under 2024.

De siffrorna omfattar inte personer från Ukraina som på grund av kriget har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.