Färre vuxna besöker tandvården, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Färre vuxna går till tandläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre vuxna besöker regelbundet tandvården. Framförallt minskar andelen som gör besök i åldersgruppen 35-49 år. Samtidigt är det fler som endast besöker tandvården vid akuta besvär. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Den vuxna befolkningen avser personer som är 23 år eller äldre. 2018 besökte 56 procent av de vuxna tandvården, en minskning med knappt sju procent sedan 2011.

Andelen som endast gjort ett besök på tre år inom tandvården har minskat till 77 procent. Både planerade och akuta besök tas med i statistiken.

Största minskningen

Den största minskningen syns i gruppen 35-49 år. Där var det 72 procent som besökte tandvården en gång under de senaste tre åren. Det är en minskning med åtta procent jämfört med 2011.

Fler akuta besök

Trots att andelen som besöker tandvården minskar generellt, är det allt fler som endast besöker tandvården vid akuta besvär. Där har det skett en ökning med 13 procent.

”Att de akuta besöken ökar skulle kunna vara ett tecken på att man inte har besökt tandvården regelbundet, säger Alfheidur Astvaldsdottir, sakkunnig på Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

Stora skillnader

En kartläggning som SVT Nyheter har gjort visar att det finns stora skillnader i tandvård beroende på inkomst.

Skillnaderna finns i alla åldersgrupper, men är minst bland unga upp till 34 år, och de som är över 74 år. Störst är skillnaderna bland dem som är 55-74 år.

I Socialstyrelsens rapport framgår att antalet som drar ut en tand minskar generellt, men inte bland dem med grundskola som högsta utbildningsnivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.