Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tar sig passagerarna iland: ”De ser lättade ut” Foto: Finlands sjöbevakningssektionVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fartyget Amorella på grund utanför Åland

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av besättningen är fortfarande kvar på Viking Lines Amorella sedan fartyget gick på grund på söndagen. Skador har upptäckts på fartygets botten men när bärgningen kan påbörjas är oklart.

– Man måste alltid ha någon ombord om man ska flytta på fartyget, säger Eleonora Hansi, Viking Lines svenska informationschef.

Grundstötningen ska enligt uppgifter till Ålands radio ha skett efter att fartyget fått någon form av problem vid 12-tiden på söndagen. För att undvika att ta in vatten ska besättningen därefter ha styrt fartyget mot land. Uppgifterna bekräftas av Viking Lines vd Jan Hanses, som förklarar besättningens agerande såhär:

– Det gör man för att säkerställa att fartygets stabilitet är tillräcklig. Det var aldrig fråga om att fartyget var på väg att sjunka. Den här båten skulle flyta även om tre sektioner skulle fyllas med vatten, säger han enligt Hufvudstadsbladet som hänvisar till SPT.

Dykare har undersökt fartyget och skador har konstaterats i botten, men det är för tidigt att säga vad som orsakat olyckan.

– Det kommer att dröja innan det går att fastställa. Det finns ingen uppenbar orsak och vi kan inte spekulera utan utredningen måste få ha sin gång, säger Eleonora Hansi, Viking Lines svenska informationschef.

”Stämningen är lugn”

Även om resan mellan Åbo och Stockholm fick ett abrupt slut ska ingen ur varken besättningen eller personalen skadats fysiskt. Sjöräddningen och Kustbevakningen var snabbt på plats och strax efter klockan 16 hade samtliga passagerare fått lämna fartyget.

– Stämningen är lugn och de passagerare som kommer i land ser väldigt lättade ut över att äntligen få fast mark under fötterna, sade Ida Jansson, SVT:s reporter på plats på söndagen.

På måndagsförmiddagen var fortfarande flera personer ur besättningen kvar på fartyget i väntan på att det ska bärgas.

– De kommer sannolikt få stanna kvar där fram tills att fartyget är förflyttat till reparation. Tidtabellen för detta är inte fastställd, säger Eleonora Hansi.

Inte första gången

Amorella ersätts tills vidare med båten M/S Gabriella. Samtliga som berörs av ändringarna kommer att informeras, meddelar rederiet, som också meddelar att den planerade avgången från Stockholm till Åbo klockan 20 i kväll ställs in.

I december 2013 var Amorella med om en annan grundstötning nära platsen för söndagens olycka. Då var orsaken ett elfel som ledde till att fartygets styrsystem sattes ur spel i flera minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tar sig passagerarna iland: ”De ser lättade ut” Foto: Finlands sjöbevakningssektion
Passagerarna som tas i land efter att Viking Line-fartyget har evakuerats. Foto: Johan Söderström/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartyget Amorella har gått på grund på finskt vatten Foto: Youtube