Foto: TT

Fasta inte bättre än att äta mindre varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Att äta mindre vissa dagar ger inte en bättre viktnedgång, jämfört med att dagligen dra ner på kalorierna. Det visar en av de första studierna som jämfört olika dieter.

Att fasta någon eller några dagar i veckan har blivit ett populärt sätt för många att gå ner i vikt. Men är det ett bättre sätt jämfört med att äta mindre varje dag?

– Nej, det verkar inte vara så, utan de är ungefär lika bra. Det viktiga är att dra ner på mängden kalorier, sen spelar det ingen roll hur man gör det, säger Claude Marcus, fetmaforskare och professor vid Karolinska Institutet.

I studien deltog 100 överviktiga amerikaner. En grupp fick gå på periodvis fasta för att äta mer under vissa dagar, en grupp fick dra ner på kalorierna under alla dagar, och en tredje grupp var kontrollgrupp och åt som vanligt.

Det visar sig att de två grupperna på diet gick ner lika mycket i vikt. Gruppen som fastade fick äta 25 procent av det dagliga energibehovet under fastedagarna, och 125 procent övriga dagar. De fastade varannan dag. Gruppen som åt lite mindre varje dag fick äta 75 procent av det dagliga energibehovet.

Acceptera att vara hungrig ibland

Ett år efter att dieten slutat såg viktnedgången likadan ut i dom två grupperna. Medelåldern bland deltagarna var 44 år och majoriteten av dem var kvinnor. Studien är publicerad i den medicinska tidskriften Jama.

– Den viktigaste slutsatsen av den här studien är att det går lika bra att gå ner i vikt genom att ha periodvis fasta eller att äta mindre kalorier varje dag. Sedan vad som är bäst för den enskilda individen, det är en helt annan sak, säger Claude Marcus.

Vad ska man tänka på om man vill gå ner i vikt?

– Då måste man bestämma sig och acceptera att vara hungrig ibland. Det går inte att gå ner i vikt utan att vara hungrig, i varje fall inte i början. Och det kräver verkligen att man har bestämt sig. Sedan så testar man en metod, och fungerar inte den, känner man att man mår dåligt av den då kanske man ska byta, säger Claude Marcus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer